Снимката на 13 март 2018 година

Снимка: Кристиян Кирилов

Няма замърсяване на водата в Брегово, покачиха се подпочвените води. С няколко сантиметра вече е спаднало нивото на водата в залетите терени в Брегово, след като от тази сутрин започна работа обещаната вчера от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов техника. 

Леко покачване има на нивото на реките Делейнска при село Иново и Тополовец до село Градец, съобщиха от Община Видин. 

Няма проблем с нивото на река Лом, която минава през територията на община Ружинци. Не са проблемни и язовирите на територията на общината, коментира кметът на Ружинци Александър Александров.

Екипи на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Дирекция „Жандармерия“ проведоха операция във видинския квартал "Нов път".

Съдебно-банкова експертиза трябва да посочи къде са отишли 11 000 000 лева, преведени авансово към консорциума, който трябва да изгради довеждащия водопровод от язовир "Среченска бара". 

Върховен административен съд отхвърли окончателно жалби на фирми срещу санирането на обществени сгради: Народно читалище „Иван Вазов-1872“-Берковица, Детска градина „Звънче“ и сграда на общинска и държавна администрация, както и срещу санирането на две жилищни сгради. Подадените жалби от фирмите срещу решение на Община Берковица за избор на изпълнители за енергийна ефективност на обществени и жилищни сгради по Оперативна програма „Региони в растеж“ са забавили реалното изпълнение на проектите с повече от 6 месеца. Решенията на Върховния административен съд изцяло препотвърждават решенията на Комисията за защита на конкуренцията, които са в полза на Общината. Върховният административен съд е отхвърлил жалбите като неоснователни, уточняват от общинската администрация в Берковица. 

Безработните в общините Мездра и Роман са общо 1424-ма. Нивото на безработицата е 12.05 % или има повишение с 0.19 пункта. В община Мездра безработните хора  са 848, с 6 повече от предходния месец или нивото на безработицата е 8.95 на сто. 

До 16 март продължава приемът на документи за потребители и ползватели на социалните услуги "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник", напомнят от Община Мездра. Потребители на услугите ще са хора с увреждания и над 65 години в невъзможност за самообслужване. Предоставящите трите социални услуги трябва да са с местоживеене на територията на Община Мездра, да са физически и психически здрави, в трудоспособна възраст и да не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, напомнят от общината. 

В град Козлодуй има осигурена площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, в това число едрогабаритни отпадъци, опасни отпадъци и други, съобщават от Общината. Мярката е предприета поради факта, че капацитетът на депата е на изчерпване в цялата страна, а при транспортиране на отпадъците в отдалечени населени места би се покачил и размерът на такса "Битови отпадъци". 

170-ата годишнина от Унгарската революция беше почетена с тържествена церемония във Видин. 

Снимките на филма "Старите кучета" на режисьора проф. Иван Ничев започнаха във Видин. 

Годишната отчетна конференция на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва- Видин се проведе днес. 

Уникален за Враца и единствен в Северозападна България кабинет за техническо чертане и 3D проектиране и моделиране беше открит днес в Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров“ във Враца. 

Ято от 50-ина бели щъркела кацна на градския стадион в Дунавци вчера.

На 18 март, неделя, се навършват 6 месеца от кончината на Видинския митрополит Дометиан. По този повод на 17 март, събота, от 9.30 часа в митрополитски храм „Свети Николай Мирликийски“ във Видин ще започне заупокойна света Литургия, която ще бъде водена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. От 11.00 часа, на гроба на митрополит Дометиан, ще бъде отслужена панихида.

  


Вижте още

Белоградчик спечели награди за туризъм

Белоградчишките скали и крепост заеха първото място с 2815 гласа в раздел „Изборът на българите” в Годишните награди в туризма – 2018 на Министерството на туризма.  Белоградчишката крепост се нарежда на второ място с  27,73 % в раздела „Туристически атракция/обект”. Състезанието се проведе в 16 категории, а онлайн гласуването се осъществи на..

публикувано на 10.12.18 в 15:41

Задържаха мъж с голямо количество амфетамин и хероин на Дунав мост 2

Мъж на 54 години от Благоевград е задържан при опит да пренесе наркотици през Дунав мост 2 , съобщават от МВР. Граничните полицаи открили при проверка на автомобила му, който бил за излизане от страната, 709 грама амфетамин и 544 грама хероин. Наркотикът е намерен в пакети, поставени в акумулатора на колата.  Мъжът е задържан за 24 часа в Гранично..

публикувано на 10.12.18 в 14:42
Огнемир Симов, кмет на Хърлец

Чести аварии оставят хората в Хърлец без вода

Проблемът във врачанското село е от 24 ноември , откогато през няколко дни водоподаването спира . Разкопано е кръстовището зад църквата , за да се отстрани аварията, като до края на деня се очаква да има вода, надява се кметът Огнемир Симов . По думите му, некачественото отстраняване на повредите  довежда до други на едно и също място . Водоноски..

публикувано на 10.12.18 в 12:23

Видински пчелари ще участват в националния протест

Пчелари от видинското дружество "Димитър Балев" ще участват в националния протест в София. Протестът е насрочен за 13 часа пред сградата на министерството на земеделието. Заедно с колегите си, 15 пчелари от Видинско, ще отстояват свои искания за по-адекватна политика в сектора. Решение за организираното недоволство е взето на пчеларска среща във Варна,..

публикувано на 10.12.18 в 10:59

Видинският драматичен театър с нов директор?

Дейвид Славчев най-вероятно ще оглави театъра във Видин. Той е кандидатът с най-висок резултат от конкурса за длъжността директор на Общинския драматичен театър. Това показва публикуваното на Интернет страницата на Община Видин извлечение от Протокола за резултатите от проведения конкурс. Според документа допуснатите до конкурса са двама. Огнян..

публикувано на 10.12.18 в 10:41

Домът за възрастни горя в Куделин

Пожар е горял в Дома  за възрастни хора с умствена изостаналост във видинското село Куделин . Сигналът е подаден вчера, 9 декември, в 23.20 часа.  Няма пострадали хора, евакуирани били 25 души и спасени съседните три сгради.  О гънят е унищожил 18 кв. м покривна конструкция.  Причината за пожара е техническа неизправност в коминно тяло,..

публикувано на 10.12.18 в 10:38