Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 септември 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Ден на отворените врати се проведе в Административния съд във Видин. В инициативата, посветена на Международния ден на правото да знам, участваха дванадесетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, водени от преподавателя Ваня Симеонова. 


Единайсет са кандидатите за кмет на община Видин, регистрирани в Общинската избирателна комисия. Общо 12 партии и коалиции, три местни коалиции и един инициативен комитет - за издигане кандидатурата на кмет на село Антимово, са регистрирали свои кандидатски листи.


Деветима са кандидатите за кмет на община Враца, като фаворит за трети мандат остава градоначалникът Калин Каменов. В областния град има най-много опоненти, показват стартовите позиции на кандидатите преди началото на предизборната кампания.


Общо 65 352-ма са хората, които имат право на глас във Враца и селата от общината. Общият брой на секционните избирателни комисии (СИК), които ще бъдат разкрити за местния вот са 105. 


Петима са кандидатите за кмет на Община Белоградчик за местните избори на 29 октомври.


Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се занимава с казус от Борован. Информацията беше потвърдена от председателя на Общинската избирателна комисия (ОИК) Димитър Попов.


Общинската избирателна комисия (ОИК) изтегли жребия за определяне на реда за представяне на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети в диспутите по Регионалната радиостанция на БНР- Радио ВИДИН в изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври. Радио ВИДИН ще проведе и излъчи два безплатни и два платени диспута в своята програма.


Болничните легла - 310 броя (в МБАЛ „Св. Петка“ - гр. Видин и МБАЛ „Проф. д-р Г. Златарски“ ЕООД – гр. Белоградчик), изцяло покриват медицинските нужди на населението в област Видин. Това са информирали от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) по време на второто заседание на Комисията за изработване на Областна здравна карта на област Видин, съобщиха от Областната администрация. Окончателният вариант на Областната здравна карта е приет с пълно единодушие. 


Бюрото по труда във Видин започва прием на заявления на безработни лица за включване в обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности. Свободните места са 175. По време на обучението на курсистите ще бъде изплащана стипендия в размер на 15 лева за всеки присъствен ден, както и транспортни разходи за пътуващите извън Видин. 


Касите на дирекция „Местни данъци и такси“ към Община Видин ще работят с клиенти само до 14:00 часа в петък, 29 септември. Причината за временното преустановяване на работа в този ден е регламентирането на нови изисквания при осъществяването на бюджетните плащания и тяхното влизане в сила от 1 октомври, уточняват от Община Видин.


Повече средства за капиталови разходи ще получи през 2023 година община Кула. Това стана ясно при гласуването на Бюджет 2023 в Общинския съвет. Информация за предвидените средства изнесе кметът Владимир Владимиров. Бюджетът бе одобрен на последното заседание на местния парламент в Кула. 


Подобряването на финансовата стабилност на община Белоградчик като една от заслугите на местната власт посочи в отчета си за изминалия мандат кметът Борис Николов. По думите му задълженията от 8 600 000 лева на Общината, които е наследил през 2011 година, са намалени с близо 3 500 000 лева. Въведена е строга финансова дисциплина.


За 21-ви път Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така организацията отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам. Вече над 26 години фондацията следва мисията си да спомага за упражняването на правото на информация.


Враца става място на незабравими литературни срещи и емоции благодарение на петото издание на литературния фестивал "Враца - книжен град". Организираното от Регионална библиотека "Христо Ботев" събитие ще се проведе от днес, 28 септември до 30 септември.


Първото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в известното като първото българско село на книгата - Челопек.  Програмата е богата и вплита в себе си много и различни дейности и идеи.


Над 800 000 лева ще получат през тази учебна година детските градини за иновации по Националната програма „Хубаво е в детската градина". С решение на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков бюджетът на програмата е увеличен двойно, за да се подкрепят повече детски заведения, съобщават от Министерството.


Днес и утре Видин е домакин на Петата международна конференция "Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (ХVІІІ-ХХ век)". В продължение на два дни учени, изследователи и архивисти от България и Сърбия ще представят научни доклади по интересни теми. 


Нов католически параклис беше отрит в Чипровци. Изграждането на параклис в Чипровци стартира преди 5 години. Той е построен с дарения от спонсори и местната община. Намира се в близост до основите на някогашната католическа катедрала „Възнесение на Дева Мария“ и православния храм. 


Изложба в памет на актьора Божидар Даков ще бъде открита днес, 28 септември, във фоайето на видинския драматичен театър. В нея е включена специално селектирана част от архивни снимки от постановки, в които Божидар Даков е участвал през последните над 40 години. Материалите са подбрани и подредени от неговите деца Мина Дакова-Костова и Богомил Даков

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стотици отбелязаха Лазаровден във Враца

Близо 300 деца се включиха в общоградското лазаруване във Враца по повод красивия пролетен празник, съобщиха от местната управа.  Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че подобни събития съхраняват българските традиции и възпитават най-малките жители на града. Програмата продължи с концерт на танцовите състави “Хемус”,..

публикувано на 27.04.24 в 18:43

Наградиха работодатели във Враца

В навечерието на Световния ден за безопасност и здраве в работна среда в Областна администрация Враца на официална церемония се връчиха наградите „Работодател на годината – 2023 г., инвестирал в безопасни и здравословни условия на труд". По традиция и тази година работодателските организации номинираха най-успешните в област Враца работодатели,..

публикувано на 27.04.24 в 18:39

Празничен концерт за Цветница организира видинско читалище "Цвят- 1870"

На Цветница видинското читалище "Цвят- 1870" ще отбележи своят празник. За програмата разказа секретарят на читалището Любомир Илиев. "Ние всяка година почитаме този ден особено тържествено. Посещаваме светата литургия в катедралния храм "Св. Димитър", след което с литийно шествие се отправяме към откритата сцена в Крайдунавския парк. В 11.30..

публикувано на 27.04.24 в 18:00

На Цветница в кулското село Тополовец ще представят местни обичаи

Утре в кулското село Тополовец под мотото "История, традиция, ценности - местни, национални и европейски" спортен клуб "Кула - спорт за всички" и Общинската организация на инвалидите ще отбележат Цветница. За програмата разказа председателят на читалище "Светлина " в Тополовец Валерия Велкова. "Ще започнем с празнична служба в нашия храм,..

публикувано на 27.04.24 в 17:40
Вера Александрова (втората от ляво на дясно) е водач на листата за Видин

Вера Александрова води листата на "Възраждане" за парламентарните избори във Видин

От партия "Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от област Видин в следващия парламент. Водач е депутатът от 49-ото Народно събрание и областен координатор на партията за Видин Вера Александрова. "За мен е приоритет да изберем хора, на които може да се има доверие, хора, които притежават чест и достойнство. Хора, които..

публикувано на 27.04.24 в 17:30

Румен Гечев ще е водач на листата на "БСП за България" за народни представители във Видин

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-то Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот. Кандидатите са обявени на официалния сайт на политическата формация. За водач на евролистата е избран Кристиан Вигенин. Следван..

публикувано на 27.04.24 в 15:14

Благотворителен базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана

За поредна година в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета, великденски яйца и зайци, букети с цвета и още най-различни символи за празника. В изработка се включи и Людмил Колов,..

публикувано на 27.04.24 в 13:44