Пловдив е хит в очерк на италиански публицист от XIX в.

Книгата „ В България след Съединението " на Джузепе Модрич е очерк, в който се смесват елементи на пътепис и репортаж. За Модрич се знае малко, той е бил публицист, журналист и пътешественик.   Неговите спомени са ценен извор на информация за..

обновено на 08.05.20 в 09:17

"Извънредни мисли" - memento mori

С развитието на технологиите и възхода на човечеството, започнахме  да се възприемаме като властелини, а усещането за контрол над всичко се пропи в нас и потече във вените ни, обрато на течението. Въпреки усещането за конфликт, не можехме да спрем,..

обновено на 07.05.20 в 14:29

Барелеф на Стефан Данаилов в Пловдивския театър

Барелеф на Стефан Данаилов, чието име ще носи Камерната зала в Пловдивския драматичен театър,  вече е монтиран на стената над входа на театъра. Официалното откриване, което беше насрочено за 24 май, се отлага за септември, когато започва фестивалът..

публикувано на 07.05.20 в 11:16

Великите европейци - Фридрих фон Хайек

Имаме икономист, който иска държавата да харчи все повече пари и друг, който казва – по-малко държава е по-добре. И предупреждава, че държавата не може да планира пазара, а и самата идея е опасна, защото отваря път за тоталитаризма.  Познайте кого..

публикувано на 07.05.20 в 09:56

За първи път община Баните не празнува на Гергьовден

За първи път в повече от 50-годишната си история община Баните не чества на 6-ти май своя празник на общината и минералната вода.  Тази година празничната традиция няма да бъде спазена заради пандемията от коронавируса. Кметът на общината Милен Белчев..

публикувано на 06.05.20 в 15:40

Отбелязаха храмовия празник на манастира край Белащица

С празнична литургия в църквата на девическия манастир "Св. Георги Победеносец" край село Белащица отбелязаха храмовия празник на Светата обител - Георгьовден. При спазване на всички мерки по отношение на коронавируса, десетки богомолци от селото и Пловдив..

публикувано на 06.05.20 в 14:06

"Извънредни мисли" - писма без марки

Ден след ден, мисли, които улавят минутите и минути, улавящи мисли...Уж е същото, но не съвсем... Хиляди въпроси, милион възможни теории и нито един категоричен отговор. За кого ще бъде трудно и за кого ще бъде по-трудно? Усещането за..

обновено на 06.05.20 в 13:49

Ансамбъл "Родопа" поздрави хората, борещи се с К-19

В специален видеоклип ансамбъл "Родопа" и гайдарски състав "101 каба гайди" аплодираха всички, които са на първа линия в борбата с коронавируса. Посланието е и специален поздрав за Гергьовден. Над 80 самодейци, облечени в носии, с маски на лицата си и..

публикувано на 06.05.20 в 11:36

Празнуваме Гергьовден

Паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните светци у нас още от покръстването на българите преди 11 века, се чества днес.  Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани...

публикувано на 06.05.20 в 07:19

"Извънредни мисли" - в крайностите откриваме баланс

Понякога се нуждаем от онзи растърсващ момент, който ни вади от дългия сън на собственото и обществено пиянство. Понякога в злощастието си, откриваме спасителния лъч надежда! Това са също възможните ефекти на времето, което имахме за размисъл. То..

обновено на 05.05.20 в 14:26