Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват строежа на Северната скоростна тангента, хората протестират срещу ниските изкупни цени на земята им

Преди дни бе подписан договорът за изграждането на Северната скоростна тангента на София
Снимка: БГНЕС


През есента на следващата година трябва да е готов проектът за изграждането на Северната скоростна тангента на София. Това стана ясно по време на подписването на договорите за строителството на високоскоростната отсечка. Проектът се финансира от ОП „Регионално развитие“, съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Общата дължина на предвидения за строителство участък е 16.54 км, а договорът за БФП е за 235 милиона лева.

Дългоочакваният  договор за Северната скоростна тангента е вече факт. Проектът е особено важен за София, заяви след подписването министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Северната скоростна тангента е от изключително важно значение за София, тъй като тя ще свързва автомагистралите „Хемус”, „Люлин”, „София-Калотина” и „Тракия”, а също така ще облекчи значително трафика по Околовръстният път на София. След изготвянето на техническия  проект ще бъде съставена пътна карта, в която ще бъдат разписани детайлно ангажиментите и сроковете, които имат "Агенция Пътна инфраструктура" (АПИ) и Столичната община за успешното изпълнение на проекта.

По време на подписването на договора десетки хора протестираха пред сградата на АПИ заради ниските цени, на които държавата изкупува имотите им и терените, през които ще минава скоростният път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!