Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рушен Риза: Има човешка грешка при трагедията в Лясковец

Снимка: ДПС

Трябва да разберем действително какво се е случило в Лясковец, защото по медиите имаше много предположения. Има човешка грешка в цялата тази трагедия. Това каза заместник-председателят на вътрешната комисия към НС Рушен Риза преди днешното изслушване на главен секретар на МВР Светлозар Лазаров в интервю за предаването "Преди всички".

Определено има виновен, за да има пострадали, но това ще го установим днес. Каквото и да кажа предварително, на изслушването може да излязат и нови факти, така че нека да го чуем, добави той.

По думите му след изслушването членовете на комисията ще преценят дали да има анкетна комисия по случая:

Ако се установят някакви системни нарушения, може да се стигне и до анкетна комисия. /…/ Не е нормално така добре подготвени и обучени експерти в тази област да направят такъв пропуск. Има някаква човешка грешка. Не съм далече от идеята за анкетна комисия, но това се прави за още повече политизиране и нагнетяване на напрежение в предизборна обстановка, така че нека да изслушаме и тогава всички членове на комисията да дадем обективно мнението си.

Според Риза не може да се търси отговорност на министър Цветлин Йовчев: Законовата база и структурата, която все още съществува, все пак е наследена, така че не може да се търси отговорност на министъра за каквато и да е човешка грешка. Не трябва да се стига чак до най-високо политическо ниво, но все пак да изслушаме и да видим какво е реалното положение.

По отношение на предстоящото обсъждане в парламента на декларацията за Украйна Риза коментира: Мислим, че трябва да има широко съгласие по тази тема. Не може да има четири политически партии и да има четири декларации и тяхното съдържание да бъде с различна насоченост. Добре е да дебатираме тази декларация и да излезем с обща.

Цялото интервю на Силвия Великова с Рушен Риза можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!