Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ключовата роля на билкосъбирачите за ползването на ресурсите от лечебни растения

Събирането и обработката на билките са специализирана и квалифицирана дейност, който изисква познания, кои са растенията, къде и кога да се събират, как да се сушат и съхраняват, за да са най-полезни. Опитният билкосъбирач се гради с години практика. Качеството на билките като лекарство пък зависи от тези знания и умения на събирачите, които се предават между поколенията, но могат да се допълват от обучения и инструктажи.

В село Руен, в подножието на Родопите, ви срещаме с двама мъже, чийто живот е отдаден на природата и лечебните растения. Това са Стоян Петков – управител на фирма, която има разрешение за събиране на билките със специален режим, и Атанас Тачев – опитен работник, който познава особеностите на билките, местата, на които могат да се открият и правилата как да се събират така, че да ги има масивите и през следващите години. Със Стоян и Атанас разговаряме за работата на берачите, която изисква умения, познания, отдаденост и трудолюбие.

Тази въртележка, както я наричан Стоян и Атанас, прави така, че някои берачи на билки отиват на гурбет в други страни, привлечени от по-доброто заплащане. България обаче и сега е основният износител на суровина за Европейския съюз, на първо място за Германия. 

Култивираните билки са само една част от това, което е потребно на европейския и световния пазар. България има ресурса да добива в пъти повече ценни диворастящи видове, което изисква добре подготвени и отговорни берачи, които да познават отлично този ресурс, но и да знаят правилата как да го използват и опазват, за да ги има билките и за бъдещите поколения.


Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09