Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев тази рубрика.

Върба, бреза, бук,ясен, бъз, леска, дрян, липа... - това са  част от популярните видове, чиито кори се ползват за лечебни цели- преработени и пакетирани за приготвяне на чай или вложени във фармацевтични продукти.

В България най-много кори - 50 тона годишно се събират от бяла върба. Това е обясним интерес  като се знае, че върбата е  популарна като природния аспирин. Тя съдържа салицин, от който се извлича салициловата киселина.

На второ място са събираните кори от дъб  - около  19 тона за година. Дъбовите кори имат широко приложение в козметиката.

Върбовите и дъбовите кори се добиват от естествените находища на растенията.

В по- малки количества -  от природата и от култивирани растения - се бере кора от бяла бреза – около 800 килограма на година. Тя е популярна като природен диуретик.

За практиката на събиране на кори ни разказва Спас Шарков - билкопроизводител от пазарджишкото село Драгор.

Събирането на  кори е поминък най – вече в регионите с висока безработица.  

Това е препитание директно  от ресурсите на природата. И за да продължи и в бъдеще, а  и заради екологично равновесие в природата - е важно спазването на основни изисквания:

 - за качеството на самия продукт е важно брането да е през ранната  пролет – от началото на март най- късно д май, когато има  засилено сокодвижение

 - най- добре е добиването на кори да става от отсечени дървета или от  тънки стволове от млади растения и 2-3 годишни клони  със здрава, гладка, ненапукана кора, без болести и паразити

 - кора не бива да се събира от  стволовете и дебелите клони, които ще продължат да хранят растението

 - събирането на кори трябва да щади не само отделните видове, но и техните местообитания.

 - не трябва да се събират повече от 40 процента от наличните запаси, а връщането към същото находище е редно да става поне след 2-3 години, за да може то да се възстанови напълно

Специално при върбата, която расте край речните корита - събирането може да съвпадне със сезонното им пролетно почистване, което е задължителна мярка срещу наводненията.  В този смисъл единодействие ще постигнат служителите в горските стопанства и местните власти от една страна и берачите и  билкозаготвителите от друга.

Доброто съхранение на събраните кори позволява на билкозаготвителите  да изчакват раздвижване на пазара и възможност да реализират продукцията си при максимално добри условия. 

Пакетирани преди няколко години кори от върба, потеглиха за износ към Германия точно докато говорим с Димитър Илиев- представител на една от големите фирми за изкупуване на билки от Пловдив. Той ни разказа, че 4те тона кори са били на склад 5-6 години. Цената, на която ги изкупува фирма от Германия е 1 евро на килограм.

Недоволен от положението си на пазара е българският износител, защото реализирайки само суровина остава с най- ниска печалба по веригата. 

В този смисъл  алтернатива на износа в по- големи количества е  местното потребление на дребно. Кори от най- популярните храсти и дървесни видове са удобно пакетирани в пликове от по 50 грама и се продават на достъпни цени в дрогериите и билковите аптеки. 

Друга алтернатива е и износът на крайни продукти. Има предприемачи, които търсят път до външните пазари. 

Говорейки за перспективите – операторите на пазара предвиждат, че събирането кори ще намалява, най- малкото заради липсата на берачи, които да захранват пазара. Някои виждат в такава прогноза и положителен момент- малкото количество- ще задържи цените.

Както и да се развива традицията, важно е да се спазват  правилата на добрата и грижовна към природата практика, защото корите са само една от възможностите за ползване на лечебни растения.

Листата, цветовете и плодовете им тепърва ще се развиват и не бива грубото белене на кори да ги унищожи в зародиш.

Повече информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация "Информация и природозащита". Адресът е: rubriki.eu и на него ще намерите всички излъчени до сега рубрики, подредени по теми.

На сайта на Радио Пловдив в банера „Лайф плюс“ можете да попълните и нашата анкета. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09

Лечебният сироп от черен бъз

Статистиката показва увеличаване на обемите на добивани и реализирани билки през последните години.  Това се дължи на нарастващата популярност на билковите продукти. 90%   от събраните билки у нас, обаче,  се изнасят за европейските преработващи компании от хранителната, козметичната и фармацевтичната индустрия.  Вложени в готови продукти и..

публикувано на 18.02.16 в 10:25