Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бизнесът с билки - рискове и възможности

България е най- големият износител на лечебни растения в Европа и на едно от първите в света, но преработката на ресурсите й става главно в страни потребителки като Германия, Испания, Франция и Италия.

Цената на непреработената суровина е около 1400 евро за тон, докато в страни като Швейцария и Франция цената на билките след преработка и пакетиране е от 5 хиляди до 20 хиляди евро за тон. Бизнесът с лечебните растения  у нас претърпя развитие в годините на прехода.

В близкото минало ЦКС и неговите районни поделения бяха монополист в събирането, изкупуването, преработката и износа на билки. Днес делът на Районните кооперативни съюзи в бранша е силно ограничен, а за да оцелее се нуждае от подкрепа. Пример за преустановена напълно дейност по  билкосъбирането е РКС – Пловдив.  Според Атанас Сталев, който е ръководил изкупните кампании на билки основна причина бизнесът да секне е не толкова появата на конкуренцията, а липсата на работна ръка, на събирачите, без които тази дейност е невъзможна.

Около 40 са кооперациите, които продължават да се занимават с изкупуването на билки. По- голямата част от тях са в Северна България, в района на  Шумен, Разград ,Търново. Любомир Райчев е председател на кооперация „Единство” в Разград. Обобщава дейността по билкосъбирането и изкупуването с думите: „стават нещата ама малко трудно”.

И ако районните кооперативни съюз търсят вариант да оцеляват, фирмата на Стойчо Хублчев и Камен Костов в Карлово, въпреки че не е сред големите в бранша, през последните години разширява дейността си. В началото започват с изкупуването на билки, но в последствие се насочват към култивирането на лечебните растения, а от тази година и с преработката им, което ще добави стойност за бизнеса им.

Заетите в сектора на билкопроизводството са убедени, че този бизнес  може да бъде печеливш, че ако пазим, развиваме и устойчиво ползваме билките те ще ни лекуват и дават поминък за поколения напред. 


Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09