Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сваленият кредитен рейтинг на BG e като да Ви намалят заплатата от 1000 на 995 лева

В петък правителството на Пламен Орешарски оцеля в петия вот на недоверие, поискан от ГЕРБ за провал във финансовата политика. В интервю за Радио Пловдив  днес депутатът от БСП и преподавател в УНСС проф. Румен Гечев определи като противоречащи на здравия разум твърденията за гръцки сценарий в България или, че страната е пред финансов колапс – това твърди в интервю за РП депутатът от БСП и препопадавател по икономика в УНСС проф. Румен Гечев. 

Според него никой извън страната не поставя въпроса за финансовата задлъжнялост. Намаляването на кредитния рейтинг на страната от S&P, според професора е незначително, „все едно да Ви намалят заплатата от 1000 на 995 лева”. Той беше категоричен, че страната ни е сред отличниците по нисък /под 2%/ финансов дефицит.

Като аргумент за доброто финансово състояние професорът посочи също, че само за една година фискалният резерв е увеличен от 4 на 6 милиарда лева.

Рискът за България е, ако се влошат отношенията между ЕС и Русия за Украйна, твърди Румен Гечев в интервюто на Елена Крушкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12