Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изострени дебати в парламента за Закона за МВР

Снимка: БГНЕС

Парламентът обсъжда наново Закона за Министерството на вътрешните работи, приет от Народното събрание на 28-и май 2014-а г. и върнат с указ на Президента на 9-и юни 2014-а г.

Предложението за дебати направиха от БСП, а вчера срещу обсъждането на ветото възразиха от ГЕРБ с мотива, че гледането на ветото изцяло подрива идеята за плавен преход към предсрочни парламентарни избори. Заместник-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че по настояване на опозицията ще покани за обсъжданията вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, а премиерът Пламен Орешарски щял да дойде в Народното събрание, за да представи персоналните промени в правителството.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочва, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за тази година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. Подчертано е, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, с които се отнема съществуващото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР. Текстовете регламентират той да се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър. Главният секретар ще трябва да има поне седем години професионален стаж, а мандатът му ще бъде пет години. Това на практика би означавало, че следващият вътрешен министър трябва да работи с настоящия главен секретар Светлозар Лазаров. Новият министър ще може да прекрати мандата му при тежко нарушение, при системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършване на действия, които накърняват престижа на Министерството.

Дебатите продължават и вече са изключително изострени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ветото на президента по закона за МВР отново на дневен ред в парламента

Депутатите  Борислав Гуцанов от Коалиция за България и Десислава Атанасова от ГЕРБ коментираха в "Преди всички" противопоставянето по закона за МВР: Борислав Гуцанов заяви: Вероятно ще  внесем Закона за МВР за гласуването на ветото на президента..

публикувано на 19.06.14 в 08:35

МВР отчете намаляване на битовата престъпност и разходите си за издръжка

Намаляване на битовата престъпност и на разходите за издръжка на МВР за последната година отчете министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на пресконференция в министерството. През последната година МВР се е разделило с 400 автомобила и с близо..

публикувано на 18.06.14 в 15:50

Парламентът отложи дебатите по президентското вето върху Закона за МВР

Парламентът отложи обсъждането на върнатия от президента Закон за Министерството на вътрешните работи. Държавният глава Росен Плевнелиев наложи вето на закона преди дни. Той оспорва текста, който отнема правомощията му да назначава главния секретар на..

обновено на 18.06.14 в 10:11