Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството преодоля ветото на президента върху Закона за МВР

Снимка: БГНЕС

С гласовете на депутатите от Коалиция за България, ДПС и "Атака" беше преодоляно президентското вето върху Закона за МВР.  От ГЕРБ твърдят, че законът не е полезен за държавата, а управляващите заявиха, че промените са желани от полицейските служители, но с ветото си президентът е подкрепил политиката на опозицията.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава Росен Плевнелиев посочва, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014-а година за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. Президентът оспорва и отпадането на конкурсното начало за кариерно израстване на служителите на МВР.
 
Този закон не просто е неправилен, а е вреден за системата за национална сигурност. Елиминира се конкурсното начало в МВР за растеж в кариерата, от която се възползваха много добросъвестни и способни ръководители. В МВР през последните 7-8 години е категорично грешна и вредна нова постановка. Всъщност ще се постигне едно-единствено нещо. Назначаване на много по-удобни хора по различни критерии на възлови постове във вътрешното министерство, коментира Веселин Вучков от ГЕРБ.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, които според него създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, както и текстовете, които регламентират главният секретар на МВР да се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър, а не както е сега с указ на президента.

Атанас Мерджанов от Коалиция за България коментира, че именно този текст е причина за ветото на държавния глава.

Нима има нещо по-логично от това органът, който реално носи отговорност за действията на главния секретар, да не е отговорен и за неговото назначение. Нима сега, когато президентът подписва указа за назначение, той носи солидарна отговорност заедно с министъра на вътрешните работи за постигнатите резултати? Разбира се, че не. Идеята на президента Плевнелиев е друга и той я заявява в прав текст, цитирам, "с отнемането на правомощието на президента да назначава главния секретар на МВР той остава без механизъм да възпира назначаването на неподходящи фигури", посочи Мерджанов.

От ДПС все още никой не е говорил по закона.

Това е едно вето, с което се цели блокирането на този закон, което пък от своя страна е цел на партия ГЕРБ и лично на лидера й Бойко Борисов. Това се видя кристално, колеги, вчера тук, в тази зала, когато под диригентството на господин Борисов и БСП, и ДПС промениха рязко своята позиция и те самите станаха за смях, гласувайки против своя собствен закон и промените, които са предложили в него. Господин Плевнелиев не за първи път изпълнява директиви, спуснати от ръководството на партия ГЕРБ, което е унизително за самия него и уронва престижа на институцията президент, каза Димитър Димов от "Атака".

Обсъждането на върнатия от президента закон за МВР стана причина Бойко Борисов да заяви в кулоарите на парламента, че партия ГЕРБ няма да участва в консултациите между политическите партии следващата седмица.

Те вече всичко са направили. Сметна палата, Национален статистически институт, Закон за МВР да си бетонирате главния секретар за безобразията, които свърши, и всичко останало. И какво да се договаряме. Вярно, за МВР не сме говорили, ама по-важен закон има ли от сигурността. Те са си една коалиция. Виждате, "Атака" си ги подкрепя, правят им кворума и си карат нататък. Няма да водим война и реваншизъм, а ще бъдем с мекия кинжал, каза той.

Борисов потвърди, че парламентарната група на ГЕРБ ще участва в заседанията на Народното събрание

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Изострени дебати в парламента за Закона за МВР

Парламентът обсъжда наново Закона за Министерството на вътрешните работи, приет от Народното събрание на 28-и май 2014-а г. и върнат с указ на Президента на 9-и юни 2014-а г. Предложението за дебати направиха от БСП, а вчера срещу обсъждането на ветото..

публикувано на 19.06.14 в 10:23

Ветото на президента по закона за МВР отново на дневен ред в парламента

Депутатите  Борислав Гуцанов от Коалиция за България и Десислава Атанасова от ГЕРБ коментираха в "Преди всички" противопоставянето по закона за МВР: Борислав Гуцанов заяви: Вероятно ще  внесем Закона за МВР за гласуването на ветото на президента..

публикувано на 19.06.14 в 08:35