Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се предпазим от инфекциозните гастроентерити през лятото

Инфекциозните гастроентерити са сериозна заплаха, която може да провали не само отпуската ни, но и да застраши сериозно здравето, особено това на децата.
От началото на месеца Регионалните здравни инспекции започнаха първите проби за чистотата на морската вода. Извършва се мониторинг на два микробиологични показателя – ешерихия коли и чревни ентерококи, които са потенциално опасни за здравето на къпещите се. Инспекцията във Варна съобщи, че от 23 проверени пункта – в 14 водите за къпане отговарят на препоръчителните стойности, само 8 на задължителните, а един - Офицерският плаж край Варна – не отговаря на тях, за поредна година.
Годишните летни отпуски започват и цели семейства, особено родителите на малки деца поемат на път със свито сърце, защото за съжаление от известно време насам инфекциозните гастроентерити станаха наш спътник по време на лятната ни ваканция. Какво да направим, за да се защитим и реагираме бързо при критична ситуация? Разговор с проф. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести, ръководител Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския университет в София и началник Клиника за лечение на невроинфекции, въздушно-капкови, покривни и трансмисивни в Болницата за активно лечение „Проф. Иван Киров”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!