Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ползите от обучението на общинските и държавни еколози за лечебните растения и нормативната уредба

От над 4100 вида висши растения една пета, или 770, са лечебни. В Пловдив и региона активно се ползват 92 вида. Нормативната уредба, регламентираща събирането и търговията с лечебни растения, както и видовете, които виреят у нас, бяха представени на двудневен обучителен семинар за общински еколози, служители на областната управа и служители на горски служби, които издават разрешителни за бране на билки в Пловдив и областта. 

Семинарът бе в село Труд и е дело на фондация „Информация и природозащита“, а изводът бе, че специалистите не познават в детайли законодателството и лечебните видове, които растат в техните райони. За това организаторите бяха предвидили и посещение на терен, където край пловдивското село Белащица бяха разгледани видовете, които виреят в землището. 

България е на едно от първите места в света по богатство от лечебни растения. Преработката им за добавяне на стойност може да осигури добър поминък за местните общности. Този ресурс обаче не се използва и у нас остава само 4-5 на сто от добавената стойност от реализацията на даден вид ЛР. Затова  насърчаването на бизнеса с култивирани билки е една от целите на проект "Полуляризиране на билките в България", осъществяван от фондация "Информация и природозащита".


Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09