Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постигнахме съгласие на консултациите при председателя на НС Михаил Миков

Лютви Местан: Да се актуализира бюджетът на НЗОК и в тази част и републиканският бюджет

ДПС няма да номинира еврокомисар, но ще изрази отношение към номинациите

Снимка: БГНЕС
Постигнахме съгласие на консултациите при председателя на парламента Михаил Миков за работата на Народното събрание до края на мандата му. Това заяви в предаването „12+3“ лидерът на ДПС Лютви Местан и добави:

Макар че когато човек говори за постигнато съгласие в България, винаги трябва да има едно на ум. Имаме уточнен дневен ред на парламента за седмицата, с една много важна уговорка – ако Министерският съвет предложи проект за актуализация на бюджета на НЗОК, предвид на много горещата тема с бюджетите на болниците и въобще на сектора, тази точка приоритетно може да влезе в дневния ред още тази седмица. Ние от ДПС заявяваме категорична позиция за подкрепа на необходимостта да се актуализира бюджетът на НЗОК и в тази част и републиканският бюджет. Не случайно, струва ми се, че това е единственият акт, по който отделните народни представители нямат своя законодателна инициатива по Конституция за първо четене.

Останах с усещане, че партиите, които участваха в консултациите, а именно ГЕРБ, БСП, както и ние заявихме официално позиция, са „за“ необходимостта бюджетът на НЗОК да се актуализира, за да решим бързо назряващия проблем в системата.

Темата за цялостната актуализация на бюджета не е обсъждана, посочи Местан и допълни: В средата на годината може би не се очертава необходимост от цялостна актуализация на бюджета. /…/ Предвид на неофициалните прогнози за първото 6-месечие, които се движат в границата на близо 49%, тези параметри правят минимум проблематична идеята за актуализация на цялостния бюджет и тази идея не звучи толкова императивна, както според нас звучи идеята за актуализация на бюджета на НЗОК.

С предимство са ратификации в дневния ред, каза лидерът на ДПС. Това съгласие е освен по необходимост, малко или много поради принудата на обстоятелствата, в които се намира вече 42-рото НС, смята той.

Дори да е на тема – консенсусни ратификационни закони или такива,  с които хармонизираме вътрешното си право с европейското, добре е парламентът да работи, защото институциите трябва да работят дори в условия на криза. Част от усещането за държавността, много важен елемент на институционалната демокрация, е способността на институциите да работят дори в условия на криза, без това няма усещане за държавност. Когато имаме практически кабинет в оставка и парламент, пред който стои ясен времеви хоризонт, дневният ред на този парламент се ориентира към консенсусни теми. А по отношението към консенсусни теми много трудно може да се диференцира политическо различие.

Лидерът на ДПС подчерта също: Ние не си играем на заклинания от рода на „Никога вече с лявото, никога вече с дясното“. Напоследък наблюдаваме една доста подчертана, истерична дори, надпревара между политическите сили на тема кой няма да си партнира с ДПС. Склонен съм да смятам, че дори в крайното отрицание се съдържа и елемент на позитивна оценка, ако не респект, то поне на признание за политическата устойчивост на ДПС. ДПС не може да бъде поставена в положението на застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана от някого. Ние знаем на какви ценности стъпваме, знаем какви са отговорностите пред избирателите ни, знаем си и стойността. Освен всичко друго сме и политическа сила, за която властта не е самоцел.

Анализът на начините, по които други държави са решили свои банкови кризи, не означава официализиране на предложение за въвеждане на банкова ваканция. Това е меко казано нечистоплътно, коментира Лютви Местан. За кандидатурата на България за еврокомисар лидерът на ДПС каза:

До този момент никой не е поставил пред мен въпроса за кандидатура на Сергей Станишев или за каквато и да друга кандидатура за еврокомисар. В тази ситуация е добре и по този въпрос да се опитаме да постигнем съгласие, така че да се спрем на фигурата на кандидат, който ще представя достойно България, изпълнявайки общоевропейските си функции на комисар на ЕК. Кандидатура на Станишев не е поставяна нито официално, нито неофициално. Очаквам да се инициират разговори за това кой да бъде еврокомисар. ДПС сме в най-добра позиция, най-градивна, защото ние няма да номинираме еврокомисар, но ще изразим отношение към номинациите.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!