Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добра практика за култивиране на Липа в разсадник "Капсидата" край Асеновград

Лекарствените растения са забележителни и ценни поради съдържащите се в тях биологичноактивни вещества,  способни да влияят върху жизнените процеси, протичащи в организма на човека и животните. Особеното географско положение на нашата страна и добрите климатични условия определят  богатото й разнообразие от лечебните растения. В същото време неоправданата експлоатация на находищата на билки, урбанизацията, индустриализацията, строителството, сметищата влошават състоянието на популациите. Една от успешните мерки за запазване природните ресурси и ги умножава многократно е култивирането на ЛР. 

В разсадник  "Капсидата"  над Асеновград от години се грижат за липовата гора и успешно култивират липови дръвчета. Липата е едно от най- популярните лечебни растения у нас. Използва се в медицината, в парфюмерията, и за пчелна паша.  Чаят от липов цвят се използва като добро болкоуспокояващо средство, при простудни заболявания - грип, бронхиален катар, възпаления на гърлото и др. През последните години изискванията на преработвателите към качествата на липовия цвят стават все по- високи като те избягват брания в градска среда продукт. 

Успешното култивиране  на лечебните растения зависи от климатичните условия. В разсадник „Капсидата” климатът е с преходно-континентален характер, а почвата е благоприятна за развитието на естествената и изкуствено съзадената липа с височина до 3 метра - т. нар. нискостеблена липа. В разсадника от 30 години  отглеждат  липа, а в последните 10 години са посветили знания и практика за създаване на липови дръчета със специфична форма на короната, стеблото и различни цветове. Култивирането на дървесните видове е трудоемка и сложна работа, разказва лесничей инженер Дойчин Кухтев.    

Служителите на ДГС, на чиято територия е и разсадник "Капсидата" от 80 години се грижат и за уникалния горски липов масив, разположен на терен от над 100 декара по северните скатове на Добростанската планина до Асеновград по пътя за Кърджали. 

Близо 390 хил.дка с култивирани лечебни растения се отглеждат в България, сочат последните данни. Заради това, че те са от високакачествени образци и се добиват при по- добри хигиенно – санитарни условия преработвателната индустрия предпочита да изкупува култивираните растения. При по- голяма степен на механизация себестойността на продукцията намалява, което носи и по-  голяма печалба за стопаните.  С инж. Кухтев разговаря Живка Танчева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09