Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Илия Тодев: Искаме пълна ревизия на учебниците по история

Водещи историци настояват за ревизия на всички учебници по история. В декларация до министър Румяна Коларова те призовават за отговорно отношение на институциите към съдържанието на учебниците, заяви в интервю за Радио Пловдив професор Илия Тодев – директор на Института за исторически изследвания на БАН.

Повод за реакцията станаха текстове от учебника по „Човек и общество” за трети клас на издателство „Просвета”. Професор Тодев е категоричен, че трябва да се търси отговорност от страна на Министерството на образованието, защото това е институцията, която поръчва и одобрява учебниците. „ В случая от Левски се прави едва ли не един обикновен престъпник, докато империята, която го е осъдила на смърт, се изкарва нещо съвършено  нормално, те са си свършили работата и т. н. Нещата са съвършено различни – Левски има една справедлива кауза, той се бори срещу една изостанала, деспотична, назадничава империя, която само няколко години по-късно 1878 г. е осъдена от международната общност”, коментира професор Тодев. Той призна, че дискусията за съдържанието на учебниците по история е закъсняла.


Още от категорията

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любимите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 23.01.21 в 09:48

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18