Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това, което се случва с Ислямска държава, е цивилизационен сблъсък

Радио Пловдив: Война и мир – по ислямистки и по европейски. Така можем като мото да поставим началото на разговора с доц. Марин Русев – ръководител на катедра „Регионална и политическа география” в Софийския университет и геополитически анализатор.

Една голяма част от хората в България, както и в света, разтревожено наблюдават онова, което се случва в Близкия изток. Според последна информация джихадистите, екстремистите от Ислямска държава вече са и в предградията на иракската столица. От друга страна, бежанската вълна все повече расте към Европа, включително и към нашата граница. В този широк периметър на тези по въпроса, включително и действията на Запада, разбира се, как, откъде ще започнете вашия коментар?

Марин Русев: Първо, очевидно ние сме свидетели на феномен във формирането на политическата обстановка на света, в този регион и нова политическа карта пред очите ни. Ако досега се стряскахме от  факта, че всяка година имаме средно по една нова държава в света, то днес виждаме, че нещата вървят с още по-големи скорости и не се формират нови държави, а се формират вакууми в политическото пространство.

Р. П.: Според вас възможно ли беше това да се предотврати и всъщност кой създаде Ислямска държава?

М. Р.:  Аз мисля, че тук не трябва да  подхождаме от гледна точка на конспирацията, а от гледна точка на културологията.

Р. П.: А и от гледна точка на военната промишленост? Както и от други различни геополитически цели

М. Р.: Ако това е поредният експеримент на военния комплекс на някоя държава нищо ново няма. Обаче, изглежда не е точно така, тъй като тези опити да се продава оръжие и хората да се избиват извън благоденстващата ти страна са от векове. Въпросът тук е, че нещата опират до много тежки последици за производителите на оръжие и за техните страни и аз не мисля, че трябва да се направи точно този аналог в случая.

Аз по-скоро съм склонен да си мисля, че многополярното развитие на света винаги е пораждало развитие в различен контекст. От една страна са модерните нации, които, най-грубо казано, си слагат главата под крилото и не искат да виждат какво се случва в другата част на света и си казват – да се оправят сами, а от другата страна са алтернативи на мисленето на хора, които едва ли са от най-грамотната част на световното население, тъй като знаем, че голяма част от региона, за който говорим, е с ниска образователна степен на населението и в такива условия винаги се раждат такива тоталитарни, авторитарни, облечени във всяка рамки, в случая очевидно религията играе ролята на идеологическа рамка, така че аз не съм склонен да си мисля, че сме свидетели на някаква конюктура. Това е един от поредните изблици на цивилизационното развитие, което винаги е свързано с напрежение, с пренаместване на играта, на картите. Ние знаем как това досега се е контролирало, светът се развива главоломно и контролът върху някои процеси, тепърва трябва да се изучават механизмите, за да се овладяват такива процеси.

Това, което се случва с Ислямска държава, е типичен цивилизационен сблъсък.

Нищо добро не чака Запада, ако си въобразява, че с удари от възддуха ще смаже население, за което животът не е висша ценност.

Цялото интервю на Галя Митева с доц. Марин Русев чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12