Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в 38-то НС, т.е. в ДПС текат процеси, в които са увлечени хора, които лъжат и самите себе си." Това заяви  бившият член на ръководството на ДПС и бивш негов говорител Гюнер Тахир.

 По думите му, станалото в партията през последните две седмици с ДПС, може да бъде определено като пирова победа, която той веднага след изборите е предрекъл, както за ДПС, увеличила с 11 своите мандати, така и за първата партия. 

Тахир подчерта, че процесите, които всички наблюдават, говорят за началото на  разграждането на ДПС и  нан модела "Доган".

"Ако говорим обаче само за Пеевски, видяхте за какъв кратък период  от време той успя да съсипе партията. Когато преди 6 месеца Доган го предложи за съпредседател заедно с Джевдет Чакъров, аз заявих, че това е бомба със закъснител и че той ще взриви партията ДПС отвътре, както и се получи."

Като причина за този факт Тахир посочи, че Делян Пеевски не знае как се ръководи партия, че това не е нито фирма, нито корпорация, защото не е провеждал заседания, а единственото такова проведено от него, е продължило само 14 минути.

"За съжаление обаче, Джевдет Чакъров се оказа много пасивен и само наблюдаваше какво прави Пеевски. И вместо Чакъров да се справи със ситуацията, той отиде да се оплаче на Доган и на 17 юни Доган се скара с Пеевски. А и факт е, че е нарушен Уставът на ДПС, в който е записано, че председателят на партията е и председател на парламентарната група, а Чакъров е останал редови депутат".  

Тахир заяви още, че през всичките  години на прехода медиите са съдействали за създаването на образа на Ахмед Доган като на визионер, политик и безпогрешен.

"Като човек, който е работил с него обаче и негов заместник в годините, мога да кажа, че всичко това бе голяма измама. Дори когато беше депутат, той не идваше в НС. Ахмед Дохан и Пеевски са от едно и също котило. И върху този образ се работи от 2001 година насам."

На въпрос защо не бе поискана от Доган обаче оставката на Йордан Цонев и на Искра Михайлова, Тахир уточни, че почетният председател на ДПС търси баланс във всичко и между шестимата изключени виждаме, че има двама турци, двама българи и двама помаци. "Вероятно Цонев и Михайлова са се изповядали предварително на Доган, но може и Цонев да е бил близкият му човек, допуснат до Пеевски, за да може да докладва какво става в партията. За Цонев, когото познавам, е важно да бъде член на една партия и в нейното ръководство на каквато и да е цена".  

Тахир обаче подчерта, че финансовите взаимоотношения между Пеевски и Доган  не като партийни фигури, а като физически лица, също не трябва да бъдат пренебрегвани. "Тези хора гледат на ДПС като на средство, чрез което да си защитят финансовите интереси, а не - интересите на избирателите".

Създаването на нова партия с електората на ДПС не трябва да бъде изключвано. "Който обаче и да спечели изборите вътре в партията, тя пак ще си остане същата - клиентелистка, корпоративна и няма да промени стила си на работа с хората". 

Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12