Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взрив в барутната фабрика в Горни Лом, има жертви

Взрив е избухнал вчера следобед във видинското село Горни Лом. По първоначална информация, става дума за експлозия в цех за обезвреждане на боеприпаси. 

При инцидент в завод за взривни вещества "Миджур" край Горни Лом, община Чупрене снощи са пострадали три жени, няма 
информация за останалите на смяна работници. Едната е превозена по спешност в болницата в Белоградчик и след това във Видин, съобщи за БТА д-р Любомир Виденов, зам.-директор на "Спешна помощ" във Видин. Другите две жени са транспортирани към Монтана. По предварителна информация там е имало около 15 души, но никои не може да влезе вътре, екипи на "Спешна помощ са на портала и не се допускат вътре, тъй като не се знае дали ще има последващи взривове. 

Докато не получим официална информация от екипите на терен, призоваваме да не се спекулира с броя на пострадалите и дали има жертви,  заяви за БГНЕС медийният съветник на служебния министър-председател Веселин Нинов. Той съобщи, че цялата официална информация ще бъде подавана от МВР.

„На този етап няма как да ви дадем конкретна, актуална, адекватна информация, която да почива на конкретни факти и обстоятелства, на база на които да бъде изяснено има ли жертви, колко са жертвите и кои са жертвите.“ Това каза на извънреден брифинг Светлозар Лазаров – главен секретар на МВР. Към момента не е постъпила достоверна и потвърдена информация за броя на хората, които са били на смяна по време на инцидента, съобщават от Пожарната служба.

Сигналът за взрива в завода, който е частна собственост край село Горни Лом, Видинско, е получен на телефон 112 в 17.05 часа. Заводът произвежда взривни вещества за граждански цели и обезврежда боеприпаси – съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

Районът около фабриката за боеприпаси в Горни Лом продължава да бъде отцепен. На място са разположени екипи на пожарната, полицията и Бърза помощ. От съображения за сигурност спасителни екипи ще влязат във фабриката за боеприпаси не по-рано от 24 часа след като бъде регистриран последния взрив.

Военнослужещи от Българската армия със специализирана техника пътуват към района на взрива край Горни Лом, за да окажат специализирана помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Модулните формирования разполагат с безпилотен самолет за оглед на района на взрива, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси.

По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът на инцидента е отцепен. Създадена е необходимата организация съвместно с Окръжната прокуратура във Видин за провеждане на първоначални действия по разследването. По разпореждане на Главния прокурор на Република България на място са изпратени следователи от Националната следствена служба.

Преди 4 години, през месец февруари, също избухнаха серия взривове в завода за боеприпаси "Миджур" в село Горни Лом. При инцидента пострадаха трима души, единият от които- по-тежко. След взрива двата цеха на завода бяха напълно унищожени. 

Заради трагичния инцидент редица политически сили отменят предизборните си мероприятия днес.

През февруари 2010 г. в завода избухна силен взрив в цеха за амонит. Ранени бяха 4 души. Тогава в завода се утилизираха 1,6 милиона гръцки пехотни мини. Взрив в "Миджур" избухна и през 2002 година. Две експлозии, следствие от пожар, изпепелиха тогавашния цех за производство на тротил, но пострадали нямаше. В завода се унищожават 1 600 000 гръцки мини. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02