Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентите трябва да са в центъра на здравната система

РП: Винаги, когато стане въпрос за здравеопазване у нас навлизаме разбира се в един порочен кръг. Всички правителство досега обаче са стигали до едно обяснение, а то е липса на пари. И така – идеите за реформи остават само в архивите на медиите. С нова доза ентусиазъм обаче започва своята работа новият министър на здравеопазването Петър Москов, твърдо решен да изкара търговията от болниците и да въведе електронните здравни досиета през следващата година. Дали обаче тези амбиции са реални – темата поставяме сега с д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, също така бивш заместник-министър на здравеопазването и човек, който успя някак си да устои на изкушението да оглави този пост и в новото правителство.

РП: Успяхте ли да прегледате поне първите десет стъпки, които обяви новия здравен министър, стъпки, по които ще се работи в следващите години, по-важните от тях – електронното здравеопазване, медицината да се върне в здравните заведения и в болниците като търговията постепенно, но сигурно да отстъпва място и съответно модел, зад който застава управленското мнозинство, не е заместващ, а допълващ, т. е. предлага се да има една здравна каса, както е сега, но с базов пакет и надграждане на доброволни фондове, също така няма да се увеличава здравната вноска, малко неясно остава и политиката за това какво ще се случи с неосигурените пациенти? Лично вие как виждате тези стъпки и реални ли са те?

Стойчо Кацаров: Въвеждането на интегрирана информационна здравна система е реална стъпка. Тя може да се осъществи в рамките на 2015 г.  Някои от другите, които споменахте звучат малко общо и е важно да видим по какъв начин ще бъдат постигнати така заявените намерения и тогава да ги обсъдим, защото конкретните стъпки може да не доведат до желания резултат ако не са правилно избрани.

Р. П.: Искам тук обаче да ви припомня, че доста правителства работиха, доста милиони бяха изхарчени, но в крайна сметка до този момент нямаме електронно здравеопазване.

С. К.: А, има риск и 2015 г. да няма електронно здравеопазване. Този риск се състои не само в това дали ще бъде изградена такава информационна система, а и това как ще бъде изградена. Например  в НЗОК беше изградена информационна система за около 6 милиона евро преди 5 – 6 г. и това, което разбирам сега е, че тя в голямата си част не работи, не върши оная работя, която се очаква от нея. Т. е. дори да бъде изпълнено в срок намерението за изграждане на тази информационна система ако тя не бъде изградена правилно тя няма да даде желаните резултати.


Р. П.: Какво трябва да се направи, за да се получат желаните резултати и въвеждането на електронни досиета за всеки един пациент всъщност ще успее ли да пресече порочните практики на разходване на средства в здравеопазването?

С. К.: Не всички, може би по-грубите от тях. Важното е да се знае, че проблема със здравната информационна система не е толкова проблем на програмирането. Ключов въпрос при изграждането на такава информационна система е правилното задание – какви функции, какви резултати се очакват от функционирането на тази здравна система и тя изисква познания за самата здравна система, за организацията на нашето здравеопазване, а не толкова познания в програмирането и софтуера. Това трябва да бъде разбрано, когато се изгражда, за нямаме един прекрасен софтуер, който не върши работата, която искаме.

Аз мисля, че не е на дневен ред монопола на здравната каса. В момента според мен по-важно е да се промени системата по начин, по който да се позволи на лекарите да лекуват и да правят медицина в лечебните заведения, да се поставят в условия на честна конкуренция всички лечебни заведения и всички лекари за избора на пациента и резултата на тези лечебни заведения пак да зависи от избора на пациента. Това означава да поставиш пациента в центъра на системата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Градушката, която падна във Велинград вчера

Градушкарите са доволни, обезпечени с хора и техника

Неустойчива е тези дни атмосферата над България, и днес се очакват дъждове, може би и градушки.  "И сега имаме разрешение за стрелба по градоносни облаци, вчера им въздействахме около 4 часа - след 19 до 23 ч. Вероятно и днес ще се стигне до такова въздействие", каза в предаването "Ден след ден" Георги Михайлов , директор на командния пункт в Голям..

публикувано на 23.05.24 в 15:39

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22