Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Властелинът на пръстените" с оркестър и как се дирижира с партитура и два екрана

Снимка: архив
Култов филм, който се прожектира на екран с диаметър 25 метра, в HD качество, с музика на живо, изпълнена от симфоничния оркестър в "компанията" на три хора - това са характеристиките на едно от най-очакваните и разбунили духовете събития на годината.

Филмът е "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена", залата – „Арена Армеец“, музиката - дело на Хауърд Шор, оркестърът е този на БНР, хоровете - както следва - смесения и детския хора на БНР плюс Хора на софийските момчета. Ключовата роля на диригента е поверена на Дейвид Райц - той е асистент от години на Хауърд Шор, който няма да дирижира лично само защото събитието в София е броени дни преди премиерата на третата част на "Хобит" - а музиката, съвсем естествено, отново е на канадския композитор, който има два "Оскар"-а за оригинална музика - за първата и втората част от знаменитата трилогия на Питър Джаксън, както и четири "Златни глобуса".

За всичко това разказва Петър Димитров в сутрешния блок на Радио София - той е от организаторите на това грандиозно зрелище, чието представяне у нас е първо за цяла Източна Европа. Ще разберете и как се организира събитие от подобен мащаб, какви уникални в звуково отношение "окабелявания" ще има в залата, как идеята е хрумнала на Хауърд Шор и как и защо това е "преживяване от нов тип", което отвежда филмовата музика (която до голяма степен е наследник на симфоничните традиции на романтизма) по-близо до хората, кои други филми имат своята "прожекция - концерт"... и как точно диригентът съумява да синхронизира всичко, благодарение на допълнителен екран, който стои пред него, точно до партитурата - екран, на който на няколко нива върви самият филм заедно с индикации за темпото, в което трябва да се свири в момента и темпото, което предстои. Неслучайно за филма/концерт "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена" ще се репетира цяла седмица.

Чуйте.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!