Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Български спорт" с проект "Дом за ветерани спортисти"

Фондация "Български спорт" с проект "Дом на ветерани спортисти"
Снимка: БГНЕС

Фондация "Български спорт" е разработила проект за изграждане на дом за ветерани спортисти. Целта е хората, които вече са приключили активната си спортна кариера, да има къде да отидат и да живеят в по-спокойна среда, това заяви специално за "Хоризонт" Цено Ценов изпълнителен директор на Фондация "Български спорт".

Фондацията има един много голям проект. При толкова много спортисти, при толкова елитни спортисти, чудното е, че в този момент не намерихме сили да създадем един дом за възрастни спортисти, треньори и деятели.  Нямаме нищо против, че има за артисти, че има за различни категории хора, но някак си в спорта не става. Имаме някои идеи, обсъждали сме го в Управителния съвет на фондацията, правили сме постъпки, нещата опират, че трябва да имаме някакъв партньор. Ние разбираме, че един такъв дом не може изцяло да бъде издържан от държавата, но имаме опита на други страни, в които с част от пенсията, с част от някакви средства хората постъпват там и намират една много по-спокойна среда за преживяване. Сами разбирате, че става дума за институция, която да работи, каза Ценов.

Цено Ценов заяви още, че фондацията развива и благотворителна дейност, свързана главно с финансово подпомагане на лечението на наши спортисти.

За тази година всички подадени молби са удовлетворени, без изключение. Това са около 60-70 човека, като сумата е някъде около 150-160 хиляди лева. Това е една доста мащабна работа и предполага, от една страна, ние да набираме средства, тоест да имаме постоянни партньори. Слава Богу, фондацията има такива партньори. От друга страна, да има едни добри взаимоотношения с националните спортни федерации, защото ако тази връзка не съществува, нито информацията ще бъде точна, нито помощта, която оказваме, ще бъде за там, където трябва да се насочи. Увеличава се, с тежестта на заболяванията, нуждата от по-големи средства. Това е в спорта, травмите и последиците идват доста по-късно и голяма част от тези заболявания, това са останки от елитния спорт, от големия спорт в миналото, допълни изпълнителният директор на фондацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!