Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Бял бряг са предупредени за възможна евакуация

| обновено на 03.02.15 в 16:05
Снимка: Радио Шумен

Жителите на 21 къщи в смядовското село Бял бряг са инструктирани за евентуална евакуация. Тя ще се наложи, ако река Камчия излезе от коритото си. Причината е, че се увеличава количеството, изпускано от язовир "Тича", каза кметът на Смядово Иванка Петрова. Местата за временно настаняване са кметството в село Бял бряг и здравната служба в село Янково.

Язовир "Кълново" в община Смядово прелива с около 1 кубически метър в секунда през преливник, количеството на водата обаче намалява. 

В 08.00 часа сутринта обемът на "Тича" е бил 306 милиона кубически метра вода. Специалистите прогнозираха известна вероятност преливането да започне до края на деня, като ще бъде с дебит максимум 1 кубически метър в секунда и река Камчия ще поеме количеството вода.

Язовир "Тича" се изпуска контролирано с 5 кубически метра в секунда, което е санитарният минимум. Река Камчия се е прибрала в коритото си, а река Врана е започнала да понижава нивото си.

В община Никола Козлево, в селата Пет могили и Векилски са без вода заради наводнена помпена станция.

В община Върбица, язовирите "Станянци" и "Маломир" преливат минимално през преливниците си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бедственото положение в бургаските квартали Долно Езерово и Лозово няма да бъде отменено днес

Бедственото положение в бургаските квартали Долно Езерово и Лозово няма да бъде отменено днес. Там продължава работата по отводняването на къщи и описването на нанесените щети. Критично високо е и нивото на бургаското езеро Вая, където доброволци..

публикувано на 03.02.15 в 11:36

Кризисният щаб в община Девин се събира, за да вземе решение за отмяна на бедственото положение в региона

В този час Кризисният щаб в община Девин се събира при кмета Цветалин Пенков, за да вземе решение за отмяна на бедственото положение в региона. От рано сутринта екип водолази и спасители поднови издирването на телата на загиналото семейство.  Десетки са..

публикувано на 03.02.15 в 11:13

Бедственото положение в селата Срем, Синапово, Княжево, Устрем и Чукарово в община Тополовград ще бъде отменено

Бедственото положение в селата Срем, Синапово, Княжево, Устрем и Чукарово в община Тополовград ще бъде отменено. Пътят за хасковското село Родопи, който беше разрушен от придошлите води, вече е възстановен.  Нивото на река Марица при Свиленград е 430..

публикувано на 03.02.15 в 10:42

Мазета и стопански постройки в Елхово отново са под вода

Усложнена е обстановката в района на Елхово. Нивото на река Тунджа премина критичните за града стойности. Няма евакуирани и бедстващи хора.  Ситуацията в ниските части на града е усложнена заради високите подпочвени води, които пълнят мазетата.  Две..

обновено на 03.02.15 в 14:58