Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Майда Тихолова: Оглушителната канонада против ваксините не е от вчера

БНР Новини
Проф. д-р Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести

„Най-голямото завоевание на медицината е възможността да се предпазим от заразни болести, които в миналото, преди масовите имунизации, са били бич на човечеството. Смятам, че тук няма място за диалог“. Това каза проф. д-р Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести в „Нашият ден - практично“. Според нея привържениците за свободен избор при имунизациите трябва да си припомнят някои факти от недалечната история. Тя е категорична, че отпадането на задължителния характер на ваксините от имунизационния календар у нас, ще доведе рязко до ниско имунизационно покритие, особено при децата и тогава отново ще се сблъскаме с трагичните последици от „забравени“ заразни болести.  „Защото това е въпрос и на гражданско общество - доколко ние, предпазваме себе си и останалите“ - добави тя и посочи като пример областта Венето, в Италия, където след като ваксината за дифтерия, тетанус, коклюш и детски паралич престава да бъде задължителна през 2010 г., броят на имунизираните намалява само с 2%.
„Ако вие не имунизирате вашето дете, поставяте в огромен риск моето дете. Винаги има един минимален брой хора, които не отговарят с достатъчно напрегнат имунитет и не са предпазени от имунизацията срещу заболяване. И тогава, вашето дете, което може да бъде само носител, може да зарази и разболее моето дете“, така проф. Тихолова поясни социалната значимост на имунизациите и съобщи, че предвид миграцията на огромни маси по целия свят и натрупването на огромен контингент неваксинирани, във връзка с недоверието към ваксините,  можем да очакваме на местна почва да се възвърнат тежки заболявания. „В момента в моята клиника лежат две момчета на 17 г., които са в спортно училище и боледуват от коклюш. Това означава, че те не са били ваксинирани“, посочи тя.  
Според проф. Тихолова не всяко едно събитие увреждащо здравето, което съвпада с извършването на ваксина, може да се свърже с ваксината. Необходимо е, при всеки конкретен случай на усложнение да се търси и конкретна връзка и тя да се докаже. Тя припомни и противопоказанията за поставянето на ваксина-  остро заболяване протичащо с фебрилитет или с други симптоми на инфекциозна болест; автоимунно заболяване, или имунодефицитно състояние. Проф. Тихолова потвърди възможността за странични действия при ваксинация, които се делят в три категории, съобразно тежестта на протичане, но припомни, че митовете за тяхната „вреда“ нямат научно потвърждение. „Усложнения са под 1% и са леки в по-голямата си част- висока температура, общо неразположение, хрема. Не можем да сравняваме ползата и вредата от ваксините“.
Проф. Тихолова напомни, че детската смъртност във възрастовата група от 0 до5 години, в световен мащаб, преди 20 г. е била 17-18 милиона годишно. Днес тя е между 6 и 7 милиона, като половината от причините за смърт са ваксинопредотвратими заболявания.
„Като родители сме задължени да отстояваме и търсим правата на децата си. Едно от тях е да бъдат предпазени от инфекциозни болести. Това може да стане ефективно- единствено по пътя на имунизацията. Не мога да си представя правата на родителите и техните деца да се противопоставят“, заяви проф. Тихолова. Тя посочи конкретни данни, във връзка с основните страхове, описвани като потенциален риск при поставянето на ваксини и отговори на слушателски въпроси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!