Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българският модел е уникален и не трябва да се претопяваме в глобалното село

Гавраил Гавраилов

Туристите по селата са чакани гости.  Теза, която действителността потвърждава отново и отново, независимо от обществено-политическите катаклизми и забързаното ни живеене най-често в дискомфорт с реалността. 

Първата по рода си книга, разглеждаща някои български села като символичен вход към определено туристическо преживяване, свързано с уникална и самобитна дестинация, ще бъде представена в сряда в кафе-клуба на книжарница „Сиела”. Автори на  книгата  "Селата в България - посоки за туризъм и култура" са Анна Пелова, Михаил Михов и Гавраил Гавраилов, с когото ще разговаряме в аванс и с любопитство към мотивите за създаването на тази книга за пътешествия из българските села.

Гавраил Гавраилов: За мене книгата беше вид предизвикателство към нашите усилия по някакъв начин да подпомогнем развитието на българските села. Искахме да провокираме интерес сред младите хора от големите градове да пътуват по-често в провинцията и така да подпомагат местните предприемачи, които развиват туристическа услуга по селата. Впоследствие се оказа, че ние, като градски хора, имаме много деликатна връзка с всяко едно от селата, за които разказваме  и че  някои от нас вече планират да живеят на село. Надявам се това да бъде  един импулс за много млади хора да се върнат към корените си. На въпрос може  ли българското село да бъде унифицирано или всяко едно село е неповторимо и затова е представено различно, Гавраил Гавраилов  подчерта, че  независимо, че са търсени обобщаващи културни модели, всяко едно от тях е уникално само по себе си. България е много пъстра държава от гледна точка на регионите и  няма как да бъде представен общ образ на модела на българското село. Авторът  заяви още, че  е открил много модели на местни общности, които се развиват динамично и привличат младите хора. Бъдещето е там........

Повече чуйте  от звуковия файл: 


Още от категорията

ОбС смени управителя на Онкологичния център в Пловдив

С 34 гласа за, 10 против и  4 въздържали се Пловдивският общински съвет прие прредложението за смяна на управителя на Комплексния онкологичен център в Пловдив.  След продължителни дебати, по време на които групите на БСП и Демократична България заявиха, че ще гласуват против предложената от Кауза Пловдив смяна, мнозинството реши временно..

обновено на 16.04.21 в 17:25

Партиите на протеста правят в НС това, за което са избрани

Партиите на протеста, които са представени в 45 НС започват нещата, за които бяха избрани. И едно от тях е ревизията на правителството на Борисов, но не само на него, а и на всички управлявали в последните 10 години, каза в интервю  за Радио Пловдив политологът Петър Чолаков. „Реваншизмът крие опасност, но българското общество изказа сериозни..

публикувано на 16.04.21 в 14:51

Българският щам на COVID-19 се проучва, третата вълна е в пика си

Имунологът д-р Цветелина Великова не определя като  изненада съобщението на PFIZER, че най- вероятно ще е нужно поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID-19, както и необходимостта от реимунизации всяка година.  "Това се говореше още в началото на пандемията, тъй като вирусът е странен и изменчив, потиска имунната система, като имунитетът..

публикувано на 16.04.21 в 14:12

T MARKET България увеличи пазарния си дял с ръст на приходите от 22,2%

През 2020 г. MAXIMA GRUPĖ продължи да се разширява извън Прибалтика и успя да увеличи пазарния си дял в България и Полша със значителен ръст на приходите съответно от 22,2% и 13,7% като същевременно запази силни показатели на ефективност на приходите „LFL“ (при непроменена база от магазини) от 5,6% в България и 4,9% в Полша. „2020 г. бе..

публикувано на 16.04.21 в 10:47
Източният вход на ул.

Заменят дървета с ремонта на квартална улица в Пловдив

Вася Трачева, слушател на Радио Пловдив, ни потърси след като на улицата, на която живее, е започнал ремонт, предвиждащ смяна на пътната настилка и подновяване на тротоарите. Сигналът ѝ е свързан с това, че на малката квартална уличка "Братя Свещарови" в Пловдив  са премахнати няколко дървета, като на тяхно място са положени плочки за тротоар и не е..

публикувано на 16.04.21 в 10:27