Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадъците могат да бъдат ценен ресурс

| обновено на 19.03.15 в 11:18
Николай Сиджимов

Отмъщава ли природата, заради отношението ни към  нея? Еколозите са категорични в схващането, че екстремните климатични събития са закономерно следствие от човешки грешки. 

 Замърсявайки околната среда, с наглед безобидни действия, изхвърляйки огромни количества отпадъци, електроника, храни, ние опасно  рушим озоновия слой. В България всяка година средногодишната температура нараства в сравнение с предишната и тази тенденция е устойчива вече  14 години. И ако тя се запази, до 2080 г. нашият климат ще стане субтропичен. Средногодишната температура ще бъде по-висока с от 5 до 7 градуса, пожарите ще станат ежедневие, 80% от водата ще изчезне. Учените са категорични – промените в климата, в резултат на замърсяването на околната среда, са причина за пороите, наводненията и свлачищата.  Тази теза получава още по-категорични аргументи с уточнението, че от излезлите от употреба захвърлени вещи атмосферата се замърсява с неон, азбест, живак, пластмаса, като само найлоновите торбички, които един средностатистически европеец употребява годишно, са 176. Европа си е поставила цел до 2025 г. това потребление да бъде сведено до  максимум 40 торбички  годишно. ЕС вече прие стратегия за „нулевите отпадъци”, т.е. най-добрият отпадък е онзи, който не се образува. Ролята на местните власти е в усилието да култивират нова екологична култура у хората. Изграждането на мрежа за нулеви отпадъци сред общините пък е задача на Асоциацията на еколозите на общините в България.АСЕКОБ С изпълнителния й директор Николай Сиджимов коментираме темата:

Р.П. Ще стигнем ли скоро до времето, когато ще бъде естествено да знаем, че най-добрият отпадък е този, който не се произвежда?

Н.Сиджимов: Абсолютно!  Ако няма произведен отпадък, няма и проблем. Мисля, че много  от българите вече го правят. По-важното е обаче по този начин да започнат да мислят и тези, които взимат решенията на по-високо ниво. Това е постигнато в Испания, Италия, Белгия, общините там отдавна работят по стратегията за нулевите отпадъци и  те търсят начини – еко-дизейнерски да приложат решението отпадъците да бъдат рециклирани, оползотворени,да търпят преработка, а не унищожавани.  Крайната цел е оползотворяване за използване на енергия.

Р.П. Ще дадете ли пример за добри практики на общини, с които имате комуникация?

Н.Сиджимов: - Община Габрово например въведе системата сух и мокър отпадък, което ще изключително ще подобри възможността отпадъците да бъдат рециклирани. Когато не замърсяваш отпадъка с хранителни продукти, ще получиш много по-ценни ресурси и много по-малко неща ще отидат за изхвърляне. В Община Добрич  от много време растителните отпадъци не отиват на депо, те си имат собствена компостираща площадка. Тяхната фирма „Паркове и градини” използва този компост в оранжериите. Пловдив  също имаше много добър завод, който обаче, доколкото зная, не функционира точно така, както беше замислен.........

Повече чуйте от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12