Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата е всеки от нас

| обновено на 19.03.15 в 11:18
Тодор Бозуков

Снежното бедствие, връхлетяло страната ни, нанесе тежки рани на цялата й територия, като стовари дървета, лед, камъни и скални късове на места, където и без това животът е достатъчно труден. Опасните свлачища, дебнещи по пътищата в Родопите са тревожен сигнал за необходимостта държавата да преосмисли  приоритетите си в унисон с разбирането за тях като магнетично за туризъм пространство. 

Извънредните ситуации всъщност формулират извънредно  съществените въпроси, които иначе не забелязваме, че са станали  неотложни. Затова и не зимата, а бедствието бе основната тема тези дни дори и там, където зимата е най- желана със снежните си екстри. Тодор Бозуков – кмет на Чепеларе:

Къде ви заварвам тази сутрин кажете. Как изглежда около вас районът?

Тодор Бозуков: Аз в момента пътувам към Кърджали, преди десетина минути преминах през участъка на свлачището – пътя между Нареченски бани и Бачково. Мога да кажа, че там е свършена наистина огромна по обем работа. Сравнително малко чакахме, периодично се пропускат автомобилите от двете посоки така, че да се нормализира движението и достъпът като до сърцето на Родопите, така и вътрешността на страната.

Р. П.: Вие преминавате всъщност през едното платно така ли със светофар, който се регулира? От късно снощи беше отворен пътят, това научихме и в този смисъл вие се явявате като, че ли документалист от мястото на събитието.

Т. Б.: Разбира се, няма светофари, но е направена организация така, че внимателно и спокойно да се преминава през този участък, защото за нас наистина е много важно и това, което ние всички споделяме и това, което и експерти, и политици казват много е важно да мислим за превенцията, за да минимизираме загубите и последствията от едно такова природно бедствие, защото това, което вие анонсирахте за нас зимата винаги я очакваме с нетърпение, защото снега осигурява практически поминък, препитание на една голяма част от нашите съграждани, както при нас има една такава приказка „Снежинка – стотинка”, защото наистина с последния сняг, който беше в огромни количества и може би повече от 20 г. не е валяло за такова кратко време. Но пък благодат за скиорите, защото наистина в момента условията за скиорите са перфектни и на Чепеларе, и на Пампорово.

Р. П.: По-бедни ли се оказаха касичките, където слагате тези стотинки заради поминъка?

Т. Б.: Да, но в момента се оказва, че доста разходи ще трябва да направим и направихме, за да можем да преодолеем последствията от тези снеговалежи, защото снега нанесе доста сериозни поражения върху инфраструктурата – скъса електропроводи, наистина е горолом в гората, изключително много дървета са поразени.

Р. П.: Г-н Бозуков, зададохте ли си въпроса къде  е държавата - най-баналният въпрос по това време, вие зададохте ли си го?

Т. Б.: Държавата е всеки един от нас. Просто това, което трябва да направим всички е всеки да си върши работата – това, за което отговаря. Защото за мене не е нормално да казваме, че липсва държава там, където примерно е ангажимент на общината да осигурява нормален достъп до общинската пътна мрежа. Още повече, слушайки много политици, които се изказват от жълтите павета, наблюдавайки случващото се повече по телевизията, а не на място, мога да кажа, че имаше една изключителна координация между всички, които отговаряха и работеха за преодоляване на последствията, мога да кажа, че правителството е на мястото си. Разбира се, това, което е натрупано с години то няма как да не се отрази в случая. За мене ще бъде важно да се предприемат конкретни действия, да не забравяме, защото след десетина дни всички ще сме забравили за това, което ни е сполетяло, но важното е да се предприемат конкретни действия – първо, с промяна на конкретни наредби, касаещи просеките на електропроводите, сервитутите на пътищата – говоря за две наредби - 8 и 16, които мисля, че е важно да бъдат променени. Това, което е важно, че ние, говоря Чепеларе, Пампорово, сравнително по-леко усетихме бедствието една от основните причини е, че 20-киловолтовата мрежа при нас тя е под земята. Това, което в една нормална държава, примерно в Австрия, 80 %  от електропроводната мрежа е под земята, 20 е въздушно, при нас е точно обратно – това, което беше изнесено от EVN в техния район 24 % от мрежата е под земята, останалата е въздушно и аз мисля, че там също трябва много сериозно да се поработи, да се прецизира. Разбира се, че това е свързано с огромни инвестиции, разбира се, че това по някакъв начин ще рефлектира и върху цената на тока, но като си направим една равносметка за тези, тъй като и днес все още има голяма част от населените места в Родопите са без ток, какви са последствията за икономиката и за нормалния живот на хората.

.................


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12