Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култивирането на Беладона запазва вида в природата и носи приход на стопаните

Богатството на лечебни растения, отнесено към сравнително малката територия на страната ни е впечатляващо. Даровете от природата обаче не са безкрайни, ако не ги щадим. Заради прекалената им и понякога безотговорна употреба днес десетки видове лечебни растения са включени в Червената книга. 

Като защитен вид в нея е и Беладоната, известна и с имената си Лудо биле или Старо биле. У нас числеността на естествените находища на беладона намаляват застрашително през последното столетие. Основната причина е  активното й събиране от природата и изсичането на горите в Пирин, Рила и Стара планина, които са естественото й местообитание. В същото време Беладоната е едно от най-търсените от фармацията и медицината лечебни растения.

Освен благотворно лекарство Беладоната е и силно отровна, предупреждава  Димитър Пенков - преподавател в Медицинския университет в Пловдив, специалност „Технология на лекарствата и биофармация”.

За да се спасят диворастящите находища събирането на растението от природата ежегодно  се регулира със заповед на министъра на околната среда и водите, но позволените за бране количества са твърде ограничени. Това налага отглеждането на лудо биле като култура. Нещо повече прекаленото й използване в медицината и фармацията налага разширяване на площите с тази култура. Това е печеливш бизнес, защото не изисква големи вложения, но пък печалбата от него е добра, разказва Кръстьо Сауков. От повече от 20 години той се занимива с култивиране и производство на семена и разсад за беладона в пазарджишкото село Юнаците.

Препоръката на Кръстьо Сауков е беладоната да се отглежда конвенционално като се използват азотни торове, благодарение на което значително се увеличава съдържанието на алкалоиди и реколтата може да се удвои. Най- добрите на Беладоната предшественици са житните култури и ливадната растителност.

Размножаването на Беладоната става по два начина – директна сеитба или чрез разсад, което по- икономически изгодно и сигурно. За един декар са необходими 8000 коренчета.

През време на вегетацията растението се полива, окопава, подхранва 2-3 пъти  и чисти от плевели. Когато има заболяване и нападане от насекоми се пръска с химически препарати.

Препоръката да се отглежда културата е и защото се продават всичките й части – корени, стъбла и листа.Ако културата се отглежда като двугодишна от един декар се получават между 120 и 150 килограма сухи листа, между 400 и 450 килограма сухи стръкове и между 200 и 250 килограма сухи корени като от 5,5 килограма сурови корени се получава 1 килограм сухи. Добивите са високи, обяснява Кръстьо Сауков.

Тъй като събирането от природата е забранено , земеделските производители трябва да си осигурят удостоверение за произхода на суровината, която са произвели т.е. че тя е от култивирани площи. Такова удостоверение се получава от общината.

Беладоната се използва от медицината, фармацията и хомеопатията като ценна суровина за лекарства, обяснява главен асистент Димитър Пенков.

Търсенето и производството на лекарствени и козметични препарати  от растителен произход всяка година расте. И тъй като природата не е неизчерпаем източник на лечебни растения, най- добре е да се култивират.

Ефектът, който се постига е двоен –  опазват се естествените им находища и в същото време се осигурява качествена, стандартизирана и голяма по обем суровина от билки.

Информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация "Информация и природозащита" на адрес www.rubriki.eu, където те са подредени по теми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09