Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ иска промени в Закона за референдума

Снимка: БГНЕС

АБВ ще предложи промени в Закона за референдумите за промяна на прага за легитимност на допитването. Според председателя на АБВ в оставка Георги Първанов трябва да се върне старата постановка – прагът да бъде 50 плюс 1% от имащите право да участват в референдума.

В началото на следващата седмица АБВ ще проведе дискусия за реформите в съдебната система. От партията ще предложат промени в Закона за съдебната власт за въвеждането на електронно правосъдие:

Смятаме, че това е много важна стъпка към постигането на основните цели на съдебната реформа така. Ще направим едно формално предложение за създаването на един съвет към председателя на парламента, който да анализира и да предлага решения по основните проблеми на съдебната система,
заяви Първанов.

Той заяви, че не е изненадан от резултатите на изборите в Сърница, но от тях не може да се прави заключение за резултатите от вота на предстоящите местни избори през есента. Според него потенциална загуба на БСП на местния вот може да доведе и до загубата им на президентските избори.

Сътрудничеството между АБВ и БСП на местните избори бившият президент коментира така:

Очевиден е фактът, че на "Позитано" има двама председатели. Един, който доминира, който определя политиката, своеобразен ментор, и един, който е изпълняващ длъжността. Ние сме сериозна партия и ако няма споразумение на централно ниво, никой не бива да очаква от нас на втори тур да заповядаме на гласоподавателите, това не е и възможно, да гласуват за един или друг кандидат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!