Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е в траур за жертвите от самолетната катастрофа във френските Алпи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Германия е в траур. Знамената в цялата страна са свалени в знак на почит към жертвите от самолетната катастрофа, в която вчера загинаха 67 германски гарждани. В 14 часа на мястото на инцидента в Южна Франция се очаква да пристигне канцлерът Ангела Меркел.

Стотици свещи пред гимназията в германското градче Халтерн горяха цяла нощ в памет на 16-те деца и двете учителки, които загинаха трагично, след като самолет на "Джърмънуингс" се разби вчера над Френските Алпи. Инцидентът разтърси малкото градче в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Мога да ви уверя, че това е най-мрачният ден в цялата история на града, заяви през сълзи в пресконференция кметът на Халтерн Бодо Климпел.

СнимкаПовече от 200 ученици от гимназията "Йозеф Кьониг" запалиха свещи, върху които бяха надписани с черен маркер имената на децата от полета. Групата е пътувала обратно към Германия, след като е прекарала близо седмица на курс по испански в малко градче край Барселона.

Това е най-тежката катастрофа в историята на германската авиация и тя потресе силно и екипажите на "Джърмануингс". Над 30 полета на компанията са били спонтанно отменени, след като летците са отказали да ги изпълнят заради преживения шок.

Към настоящия момент е известно, че на борда са пътували 43-ма испанци и 67 германци. Сред жертвите са хора от САЩ, Мексико, Аржентина, Казахстан и Япония. В 14 часа местно време на мястото на произшествието се очаква да пристигне Ангела Меркел, придружена от френския президент Франсоа Оланд и премиера на Испания Мариано Рахой. Германският президент Йоахим Гаук прекъсна визита в Южна Америка заради катастрофата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Германци, испанци и пасажери от други националности са сред жертвите на самолетната катастрофа

72 германци, 35 испанци, както и пасажери от много други националности, са сред жертвите на разбилия се вчера във френските Алпи германски пътнически самолет на авиокомпания "Джърмануингс". При инцидента загинаха всичките 150 души на борда. По последни..

обновено на 25.03.15 в 21:21