Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германци, испанци и пасажери от други националности са сред жертвите на самолетната катастрофа

| обновено на 25.03.15 в 21:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

72 германци, 35 испанци, както и пасажери от много други националности, са сред жертвите на разбилия се вчера във френските Алпи германски пътнически самолет на авиокомпания "Джърмануингс". При инцидента загинаха всичките 150 души на борда. По последни данни на изпълнителния директор на компанията Томас Винкелман сред загиналите са двама американци, мароканец, британец, граждани на Аржентина, Австралия, Белгия, Колумбия, Дания, Израел, Япония, Мексико и Холандия. Окончателен списък ще бъде оповестен, след като властите се свържат с близките и роднините на всички жертви. 

Няма български граждани на борда на катастрофиралия „Ербъс 320”, се казва в официална информация на външното министерство на Франция до българските власти. Към момента информацията се потвърждава и от Федералното министерство на външните работи на Германия. Министерството на външните работи на Република България изказва съболезнования на семействата и близките на загиналите при трагичния инцидент.

Томас Винкелман изрази надежда, че разследващите екипи скоро ще имат резултати за причините за катастрофата:

Вярваме, че с техниците на Ербъс, "Луфтханза" и френските и германски власти имаме най-доброто техническо ноу-хау в света на мястото и разследването ще даде резултати възможно най-бързо.

Авиокомпаниите "Луфтханза" и "Джърмануингс" работят конструктивно с френските, испанските и германските власти за установяване причините на катастрофата. Това заяви директорът на "Луфтханза" Карстен Шпор на пресконференция в Барселона:

След като посетих мястото на катастрофата вчера, съм напълно сигурен, че ще успеем да установим причината за инцидента, щом разполагаме със записите и от двете черни кутии, заяви ръководителят на "Луфтханза".

По-рано Шпор заяви, че самолетът е бил в "идеално състояние" и двамата пилоти са били опитни. 

Тридневен траур е обявен от днес в Европа заради катастрофата, заяви официалният представител на Еврокомисията Маргаритис Схинас. В памет на 150-те жертви знамената на институциите у нас ще бъдат свалени наполовина. Това стана ясно в началото на днешното правителствено заседание.

Тази сутрин на мястото на трагедията беше възобновена работата на издирващите екипи. В района на катастрофата работят над 600 души - пожарникари, полицаи, следователи, медицински екипи. Заради трудния достъп и тежките атмосферни условия може да минат няколко дни, преди телата на загиналите да бъдат евакуирани. Днес на мястото на инцидента пристигнаха президентът на Франция Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и премиерът на Испания Мариано Рахой.

Франсоа Оланд съобщи, че е намерена външната обвивка на втората черна кутия на самолета, но самото устройство все още се издирва. Той също обеща властите да проведат цялостно разследване на причините за катастрофата:

Скъпа Ангела, скъпи Мариано, бъдете уверени, че ще разкрием всичко и ще дадем пълна гласност на всички обстоятелства около катастрофата. Франция ви подкрепя, каза френският президент.

Ангела Меркел подчерта, че случилото се е тежък момент за Германия:

Това е истинска трагедия и посещението ни тук още веднъж ни го показа. Но тук се прави всичко възможно да се обясни случилото се, невъобразимото. Въпреки, че ще отнеме време, защото катастрофата е в много труднодостъпен географски район.

Испанският премиер заяви, че трите страни ще работят заедно за установяване на причините за инцидента:

Ние тримата - президентът на Франция, германският канцлер и министър-председателят на Испания ще бъдем солидарни, ще работим заедно, ще водим съвместно разследване. Както би трябвало да направим като европейци, но преди всичко и над всичко като хора, заяви Мариано Рахой.

Разследващите на самолетната катастрофа в Южна Франция обявиха, че засега нямат "никакво обяснение" за инцидента с машината на "Джърмануингс". Не е ясно защо самолетът е започнал да се спуска или защо не е отговорил на опитите на авиодиспечерите да се свържат с него, заяви ръководителят на Френското бюро за разследвания и анализи Реми Жути. До дни се очаква записите от черната кутия на катастрофиралия самолет да бъдат разчетени от разследващите, обяви Жути. Според него е рано да се правят заключения за причините за инцидента и на този етап следователите нямат ни най-малко обяснение какво е довело до катастрофата.  Жути коментира още, че сценарият, по който е станал инцидентът, изглежда не отговаря на теорията за разхерметизиране на самолета. По думите му, откритите отломки на практика изключват възможността за експлозия във въздуха.

Според френски прокурор, който е огледал района на катастрофата от хеликоптер, няма нито един изцяло запазен фрагмент от фюзелажа или крилата на катастрофиралата машина. Фрагментите от нея и телата на загиналите са разпръснати по стръмен планински склон.

Германски служители по сигурността, заявиха, че катастрофата се разглежда като нещастен случай и че няма данни за тероризъм. От "Джърмануингс" увериха, че катастрофиралият самолет е преминал рутинен преглед в понеделник и е бил в отлично състояние.

Френските диспечери са имали връзка с пилотите една минута преди машината да започне рязко да губи височина, съобщи френският министър на екологията и транспорта Сеголен Роаял, която потвърди, че версията за атентат засега не е поддържана. Диспечерът е дал указание да запазят текущата височина от 11 400 м и получил положителен отговор. Минута по-късно машината е започнала да се снижава без разрешение. Диспечерът се опитал да поднови връзката с пилотите, но не получил отговор, заяви Сеголен Роаял.

Откритата вчера черна кутия на самолета е вече в Бюрото за разследвания и анализи в Париж. Тя изглежда използваема въпреки силното си увреждане от удара, както съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов. В нея се съдържат записите от разговорите на пилотите. Все още се издирва втората черна кутия, която е регистрирала данните за полета на машината по маршрута Барселона – Дюселдорф.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Екатерина Йорданова: Най-вероятната версия за самолетната катастрофа над Южна Франция е техническа повреда

Европейската комисия обяви тридневен траур в памет на 150-те жертви на катастрофата. Тази сутрин на мястото на трагедията беше възобновена работата на издирващите екипи. Заради трудния достъп и тежките атмосферни условия може да минат няколко дни, преди..

публикувано на 25.03.15 в 08:12

Германия е в траур за жертвите от самолетната катастрофа във френските Алпи

Днес Германия е в траур. Знамената в цялата страна са свалени в знак на почит към жертвите от самолетната катастрофа, в която вчера загинаха 67 германски гарждани. В 14 часа на мястото на инцидента в Южна Франция се очаква да пристигне канцлерът Ангела..

публикувано на 25.03.15 в 11:49