Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За КТБ българите ще платят висока цена

Кольо Парамов

До края на седмицата се очаква съдът да реши спора за отнемането на лиценза на КТБ. В същото време обаче стана ясно, че с вчерашна дата Националната агенция за приходите наложи запор върху акциите на Вива телеком – България ЕОД в БТК. Сюжети, които веднага провокират множество въпроси, сред които и тези за това дали са били рефинансирани  с кредити фирми „бушони”, кой кой е в скандала с КТБ, последният епизод от сагата пък разкри нова доза задкулисие. По темата ще разговаряме сега с финансовия анализатор Кольо Парамов.  

И веднага нека да започнем от този уточняващ въпрос докога държавата ще продължава да бъде заложник на цялата тази сага? Според вас има ли някаква яснота след последните събития, след като се оказа, че Цветан Василев проговори и каза доста специални неща?

Кольо Парамов: Аз смятам и съм убеден, че до 15 май нещата ще станат ясни. Казвам 15 май не случайно, очаквам делото във Върховния административен съд на 15 април и 30-дневния срок за издаването на решението на 5-членната комисия така, че до 15 май можем да се надяваме да излязат още много факти и информации, които да разкрият далеч повече системата за функциониране на т. н. пирамида КТБ както я определиха някои хора вчера в парламента, имам предвид бившия подуправител, който е отговарял за надзора 7 – 8 г. и Йордан Цонев, който е бивш председател на бюджетната комисия. Тези длъжностни лица ако са знаели, че КТБ функционира като пирамида и са получавали доста сериозни заплати за този период би следвало да се организират във времето на отговорностите си и да вземат онова държавническо поведение, което повелява длъжностната им характеристика и всичко свързано с приходите, които са получавали като такива длъжностни лица в страната.

Р. П.: В тази връзка обаче нека да припомним, че по време на изслушването във временната парламентарна комисия, която разследва дейността на институциите във връзка със ситуацията около КТБ, точно управителят на БНБ Иван Искров коментира предложението на централната банка активите на КТБ да бъдат разделени на добри и лоши, като добрите бъдат одържавени. Мислите ли, че ако това се беше случило, ако банката беше поставена, щеше да бъде поставена под надзор, тогава законовите промени в тази посока биха станали факти и щяха да бъдат спасени вложителите в банката, както и самата институция КТБ?

К. П.: Аз съм убеден в едно, което е явно и всички го виждат, че колкото повече говори Иван Искров толкова отива по-към дъното, в което желае по всяка вероятност да попадне. Жалко е, когато е един управител на национална банка с такава посредственост и с толкова дълъг период от време – 9 – 10 месеца, предлага само неща, които просто са несъвместими по време и по такт и по ангажимент. Защото ако този управител на централната банка имаше желание да представи ангажимента си към държавата в пълния смисъл и в пълния порядък, ангажиран към държавата, в никакъв случай нямаше да допусне това разтакаване в такъв период от време, такава зависимост от квесторите и впоследствие всичко, което последва за работата на банката.

Банката трябваше да се одържави в ход, директно, бързо, всички имущества и активи трябваше да се уточнят, нещата са от ясни по-ясни. Докато Искров говореше, че активите са обезценени на 22 % и 77 – 78 са неизвестни, то сега става ясно, че  активи има за около 5 милиарда. И той продължава да говори едни общи приказки, които са недостойни за директор на един клон на банка, камо ли за управител на централна банка.

Повече чуйте тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12