Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 нови линейки ще получат центровете за спешна помощ

Снимка: Радио ВИДИН

Над 165 милиона лева са осигурени на центровете за спешна медицинска помощ по оперативна програма "Региони в растеж" през новия програмен период. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова в Троян, където откри обновената общинска болница. 

Деница Николова съобщи още, че за нуждите на Спешната помощ ще бъдат закупени над 300 нови линейки. Освен това с осигурения финансов ресурс ще бъде закупена и нова апаратура за спешните отделения.

Предоставяне на качествено оборудване за спешните медицински центрове, за областните такива, както и регионалните, включително и за част от отделенията към съответните болници, които имат спешни отделения. По този начин се надяваме наистина да покрием изцяло нуждите и на Министерство на здравеопазването, и на цялостната болнична система по отношение на спешната помощ, обясни тя.

Деница Николова допълни, че по ОП "Развитие на човешките ресурси" се предвиждат средства за професионалната квалификация на лекарите, които работят в Спешната помощ.

По този начин ще постигнем комплексен ефект от всичко, което осъществяваме чрез средствата от ЕС, каза още зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Европейски проект за финансиране на Центровете за спешна помощ

Здравето и работоспособността на гражданите са приоритетна задача на ЕС. Около 6 хиляди лекари, медицински сестри и шофьори от Центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения са обучени по европейски проект ПУЛСС или Практически увод в..

публикувано на 23.03.15 в 16:25

Над 40 сигнала са получени в Центъра за спешна помощ в Кърджали

Над 40 сигнала само до ранния следобед получи Центърът за спешна помощ в Кърджали. Повечето от тях са в труднодостъпни махали, докъдето не могат да стигнат високопроходимите машини на спасителите. Лекарите са принудени да ходят пеша в дълбоките преспи, за..

обновено на 09.03.15 в 16:29

До 8-ата минута ще обслужва Спешна помощ повикване с код "червено"

Повикване с код "червено" за екипите на Спешна помощ ще се обслужва до 8-ата минута. Това е един от критериите в екшън-плана към Стратегията за спешната помощ. Код "червено" е за пациент, който не диша и не говори, уточни националният консултант по спешна..

публикувано на 09.03.15 в 14:35