Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

1.5 млрд. за инвалидни пенсии - прекомерно скъпо удоволствие

Позиция във връзка с публично оповестените виждания на Министерството на труда и социалната политика публикуваха представителните организации на работодателите в България. В нея те изразяват своята изключителна неудовлетвореност и разочарование от изложените от министерството виждания за пенсионната реформа. За препоръките и критиките в "Точно днес" разговаряме с Григор Димитров от Българската стопанска камара.

В документа, качен на сайта на Българската стопанска камара е записано, че представените идеи за промени в пенсионната система не отговарят на изискванията за цялостна структурна реформа, а целят единствено увеличение на приходната част. Какво точно имате предвид, г-н Димитров?

Григор Димитров: Когато се говори за реформа трябва да бъде разгледана цялата система т. е. нейния вход – това, което влиза в системата, да бъде разгледано как функционира системата и разбира се какъв е резултатът от действието на системата.  Ние, камарата разглеждаме реформата, която трябва да се извърши в пенсионното осигуряване не и само като финансовия ресурс, който се осигурява, а преди всичко от осигуряване на финансова стабилност на пенсионната система и получаване разбира се на адекватни пенсии на хората, които се осигуряват. Така, че, когато говорим за реформа това, което казахме не го видяхме и затова и позицията ни беше такава.

Р. П.: А какво видяхте?

Г. Д.: Ние видяхме някои несистемно подредени предложения, които се свеждат главно до увеличаване на вноските и разбира се до създаване на по-гъвкав или както казваме ние специалистите по-мек режим за възрастта и за осигурителния стаж за пенсиониране. Има няколко други, които са много съществени фактори, които влияят върху поведението на осигурителната система и ние тези фактори не ги видяхме, затова и такава беше реакцията.

Първото е първо да почисти, както казваме ние, от всички плащания, които нямат осигурителен характер, а имат характер на социално подпомагане. В края на краищата ние от много време говорим, осигурителната система трябва да се разграничи от системата на социалното подпомагане. Тук в осигурителната система всеки, който прави осигурителни вноски трябва да получава пенсия, обезщетения и други полагащи му се обезщетения, които са свързани с неговия осигурителен принос.

По тези причини считаме, че системата е непривлекателна, има силна уравниловка и е една от причините хората да не си правят осигурителни вноски.

Р. П.: И увеличава приходната част на какво?

Г. Д.: Приходната част, ние не разглеждаме механичното увеличаване на приходната част на осигурителната система, а искаме тя да бъде свързана с конкретни резултати в онова, което се получава от осигурителната система. Както казах – да няма характер на социално подпомагане, втората ни бележка, много голяма бележка, това е ограничаване на мащабните злоупотреби с придобиване на инвалидни пенсии, които придобиха изключително високи размери – хората, които получават инвалидни пенсии са повече от 450 хиляди души, а всяка година за тези пенсии се изплаща ресурс от държавното обществено осигуряване в размер на 1 милиард и 400 милиона. Всеки втори, който по същество се е пенсионирал в тези години е за инвалидна пенсия. Тук не се предложиха много ефективни, действени мерки, които да ликвидират това. Ние, разбира се, отново казвам, не сме против това да има инвалидни пенсии, напротив – това е грижа на работодателите, защото тези хора, които са получили някаква инвалидизация трябва да се върнат в полето на труда и да бъдат използвани по добър начин и да има начин да бъдат заместени техните доходи. Но това да стане практика за осигуряване в страната не го подкрепяме.

Р. П.: Вие наричате това прекомерно скъпо удоволствие за обществото...?

Г. Д.: Да, да. Средната пенсия само искам да ви кажа две цифри – средната пенсия за инвалидната пенсия е около 220 лв, а средната пенсия е около 320 лв – разлика голяма няма.

Р. П.: Какво предлагате, за да се сложи край както казвате на тази практика?

Г. Д.: Тази практика изисква един изключително комплексен подход т. е. медицинската експертиза да се разграничи с даването на определени придобивки – придобиване на инвалидна пенсия. Знаете, че когато един човек получи право на инвалидна пенсия той не може да бъде уволнен и получава редица придобивки затова. Освен това, освен това ние изискваме тези, които са инвалидизирани да работят тази работа, която съответства на загубената им квалификация т. е. да се съхрани тяхното здраве, а не да продължават да работят същата работа и да получават пенсия за инвалидност. Има и много други неща, които ние сме ги споделяли с министър Калфин и очакваме предложения от Министерството на здравеопазването, от Националния осигурителен институт и разбира се от Министерството на труда и социалната политика предложения за решаване на този проблем.

.................

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.  

Още от категорията

За да изпълни човек нещо, трябва да му създадеш условия

"Трудна ситуация, меко ще прозвучи" – така определи момента за общинските болници председателят на тяхното сдружение д-р Неделчо Тотев, който ръководи и общинската болница в Чирпан: Проблемите са не само от това, че не можем да заработим месечните лимити, а и от непрекъснато променящите се изисквания, които се поставят..

публикувано на 06.04.20 в 16:12

Тепърва очакваме проблеми в трудовите правоотношения

Какви са трудовите ни права по време на извънредно положение и карантина, обясни директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев. Важно е да се знае, че неплатеният отпуск може да се разреши само със съгласието на работника, иначе работодателят едностранно няма право да му го даде , посочи Атанас Чернаев. Неплатеният отпуск не е обвързан..

публикувано на 06.04.20 в 15:44

Полиция и медиатори следят за реда сред ромите в Пещера

Сред жертвите на Covid-19 за последното денонощие е и 72 годишен мъж от квартал Луковица в Пещера. Това е първи случай на починал от заразата в пазарджишка област.  Друг жител на квартала е настанен в инфекциозното отделение на пазарджишката болница в тежко състояни е, съобщи кметът на Пещера Йордан Младенов. „Продължаваме да ги проверяваме,..

обновено на 06.04.20 в 15:28

Лечението на онкоболните в Пловдив е гарантирано

Въведените противоепидемични мерки срещу Covid-19 не възпрепятстват лечението на пациенти с онкологични заболявания. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Парашкев Цветков, директор на Комплекесен онкологичен център-Пловдив. Заради епидемията плановите операции и профилактичните прегледи са преустановени временно. Доктор Цветков обаче..

обновено на 06.04.20 в 15:24

Хората очакват държавническа, а не партийна политика

Политологът доц. Антоний Гълъбов коментира актуализацията на държавния бюджет на второ четене, под знака на коронавируса. Според него, няма да се стигне до пълната опция за увеличаване на външния дълг. По-скоро, това е възможност за управление на публичните финанси. Ясно е, че икономиката и фискалната система ще претърпят щети, в резултат на..

публикувано на 06.04.20 в 11:21