Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Боев: Свободата на изразяване не е абсолютна, но всички ограничения трябва да са ясно формулирани

Юлияна Методиева: Има дефицит на положителни послания към ромите

Снимка: Добромир Видев

В столицата се проведе протест на ромски жени срещу езика на омразата. Преди дни Валери Симеонов от Патриотичния фронт от парламентарната трибуна използва изрази, които биждат етноса, това декларираха много организации.

Бойко Боев, медиен юрист, дълги години работил за международната организация "Артикъл 19", която наблюдава медийната свобода, е на мнение, че начинът, по който свободата на изразяване се използва от народните представители, не е начинът, по който тя е замислена като човешко право. Те боравят непохватно със свободата на изразяване. Но в този случай много хора се безпокоят и протестират. Свободата на изразяване не е абсолютна и тя може да бъде ограничавана. Но всички ограничения трябва да са ясно формулирани в правила.
Юлиана Методиева, журналист, разказа за представено изследване, ръководено от проф. Илона Томова, един от най-авторитетните изследователи на малцинствата, което е посветено на образа на ромите в няколко медии. С лидерство на БНТ и БНР, с достъчно тежки изводи за Скат и телевизия Алфа. Самите изследователи казаха, че има дефицит на положителни послания към ромите. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!