Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сутрешно кафе с пловдивски вестници на 15 април

„Наемат служител в ТЕЛК заради привилегии” – съобщава във водещото си заглавие днешната „Марица”. Пловдивският бизнес се инвалидизира, за да печели от обществени поръчки – пише вестникът и припомня, че години наред специализираните предприятия на хора с увреждания в града се брояха на пръстите на едната ръка. Бяха точно пет – уточнява „Марица” и добавя, че за няма и четири месеца от началото на годината в регистрите на Агенцията за хора с увреждания са се вписали още пет фирми от града на тепетата. Според допълнения в Закона за обществените поръчки от края на миналата година такива фирми имат по – лесен достъп до обществени поръчки. Нещо повече, съществува цял списък с над 385 дейности и услуги, запазени за инвалиди – припомня всекидневникът. И добавя, че те са с предимство пред останалите фирми и при кандидатстването не трябва да доказват опит, квалификация и история. Характерно за пловдивските фирми от „новата вълна” е, че имат между един и петима души персонал – пише „Марица” и обобщава, че така само с един или двама назначени инвалиди биха могли да грабнат без проблем някоя обществена поръчка.

Мащабни ремонти започват в Стария Пловдив на стойност 1 милион лева – съобщава регионалното издание „Твоят ден”. Цитирано е уверението на пловдивския кмет Иван Тотев, че до края на годината няма да остане неосветено място в резервата. Той припомня, че през 2012-та година комплексът е тънел в мрак. Успоредно с подмяната на осветлението ще се пренарежда и калдъръмът, а по старинните сгради не трябва да стърчат никакви кабели – категоричен е Иван Тотев. Той уверява още, че южната крепостна стена откъм Конюшните на царя ще грейне в художествено осветление, а общината прави постъпки пред държавата да си получи Антовата къща, която досега се ползва като приемна на външното министерство. „Твоят ден” тиражира и прогнозата на пловдивския кмет, че предстои една добра година за стария гра и той трябва да се превърне в емблема. Давайки старт на последния етап от реконструкцията на Къща „Клиятни”, кметът Тотев уверява, че къщите в Стария град са живи организми и искат непрекъснато средства.

„Пловдив трети по възраст в Европа” – констатира „Марица”, обяснявайки, че Пловдив е сред 16-те най – стари града в Европа. Наскоро той бе споменат и в класация на британския „Телеграф”, пише вестникът, цитирайки сайтаprofit.bg. По възраст Пловдив се нарежда на трето място след Аргос и Атина в Гърция. Чужденците научават, че първите заселници в Пловдив са от 4000 години преди Христа. Допълнителната информация за града е, че археологически разкопки показват останки от селища от неолитния период – 6 век преди Христа – допълва „Марица”.

„Осветиха шест камбани за новия храм в „Западен” – информира днешното регионално издание „Твоят ден”. В публикацията четем, че знеполският епископ Арсений по поръка на пловдивския митрополит Николай е осветил със светена вода шестте камбани на новия храм „Св. Николай” в Пловдив. Най – голямата камбана тежи 200 кг, а най – малката 30. ще бъдат наредени така, че всяка да пее самостоятелно в общия камбанен хор – пише изданието. То обяснява, че чистотата на звука се постига от качеството и състава на метала. Ктиторът на храма Кирил Василев не присъства на церемонията, тъй като е в чужбина – уточнява „Твоят ден”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично обновление..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51