Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай пребори рака, но не и държавата

Снимка: Радио Пловдив


Един млад мъж, по чудо преборил смъртоносния рак след тежко  и скъпо лечение в чужбина,  сега отчаяно се  бори с българските  абсурди на  бюрокрацията и кривото ни право.  

28-годишният  Николай Иванов от Асеновград пред 4 години научава страшната диагноза – карцином на дебелото черво. В напреднал стадий.  Родните медицински светила  директно  му дават да разбере, че няма шансове.  Упоритият младеж обаче не смята да умира така лесно и поема тежка борба с коварната болест. В съвременното информационно общество той успява да  стигне до най-ценните данни,  които ще му  спасят живота.  

Така  Николай научава за  необичайно  лечение с ваксина,  която се прилага  само в няколко клиники в Европа, но се оказва  доста ефикасна да лекува рак.  Успява да стигне до клиника в Испания, където  му правят няколко операции и прилагат лечението,  което, според последните прегледи е сторило чудото -  младежът е  преборил рака.

Неприятностите обаче  не свършват.  Николай е от съвсем обикновено семейство,  което буквално се е разорило  за спасяването на живота му.  След всички процедури и разпродадено имущество, му остават да доплати още 50 000 евро, разсрочено, до 2019 г. 

Лечението е непосилно скъпо за него, а  българската държава му нанася  коварен удар под кръста – въпреки всички молби Здравното министерство отказва да  помогне с полагаемите се иначе по принцип 26 000 евро, част от голямата сметка.  Доводът на министерсвото е, че  според тях  лечението на Николай е било „експериментално”,  тоест, досега неизвестно,  заради което  държавата  отказва да  плати.  

На помощ се притичва  фондацията  на Меги Трайкова „Сан Марко М”,  привличат се адвокати, които започват съдебна битка с държавата,  криеща се зад нормативни лабиринти. Те настояват съдът да назначи  експертиза от вещи лица, включително и чужди специалисти, която, според тях ще отхвърли  странния  мотив „експериментално лечение”.  Юристите настояват, че  методът с тази ваксина се прилага вече от години  в поне пет европейски  страни – Испания, Италия, Белгия, Германия и Швейцария, изключително успешен е и в този смисъл  вече е утвърден,  няма нищо експериментално, пък и Николай е живият пример за това, обясни  адвокат  Стоян Донков.  Той е  убеден, че  европейското  законодателство е приоритетно и задължително  за  българското, а според него, най-общо казано,  щом държавата не може да осигури подходящо лечение за гражданите си,  трябва да  помогне  финансово, когато то се извърши в друга страна  от Съюза.

И почва пак ходенето  по мъките,  но вече у нас. На различни инстанции съдът отказва  важната експертиза, а от друга страна у нас очевидно не могат да се издирят такива  медицински експерти,  смята адвокат  Стоян Донков. Утре в Административния съд в София е поредният  епизод от съдебната драма на Николай, младежът, който пребори рака, но в чужбина и отказа да умре, въпреки  мнението на някои специалисти у нас.  

От друга страна фондацията на Меги Трайкова „Сан Марко М”  е предприела инициатива за изграждането в Пловдив на Кризисен център за онкоболни, в който  те ще получават пълна юридическа, нормативна и друга помощ  чрез консултации с профилирани експерти в различните области.  По думите и  Меги Трайкова,  Община Пловдив се е ангажирала  с идеята,  като нейната помощ  ще бъде по  осигуряването на сграден фонд за новият Кризисен център. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15