Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законовите промени за търговските вериги няма да повишат цените на храните

В следващите минути на “Точно днес” ще се фокусираме върху важни за всеки от нас като потребители тема. Народното събрание прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, станал обаче по-популярен като Закона за търговските вериги, а текстовете получиха подкрепата на депутатите от всички парламентарни групи. 

Въпросните поправки бяха предложени още в предишното правителство на ГЕРБ, но тогава президентът Росен Плевнелиев наложи вето. С какъв знак – „плюс” или „минус” ще се отразят на бизнеса и потребителите законовите промени  за търговските вериги? Между двете четения на текстовете в парламента коментар по казуса сега търсим от Пламен Грозданов – изпълнителен директор на сдружение „Произведено в България”.

Доколко има нужда, според вас, от регулация в отношенията между по-малките доставчици и големите търговски вериги?

Пламен Грозданов: Такава регулация е необходима и тя е доказала своята необходимост в страни, които са по-напред в развитието на търговията на дребно, имам предвид централноевропейски и западноевропейски държави. В нас този дебат се води вече 4 години и трети парламент разглежда този закон. Той наистина не е за търговските вериги, но такава гражданственост доби. Още в 41-то народно събрание беше внесен проект, който обаче не можа да стигне до пленарна зала, 42-то народно събрание – втори проект с почти идентичен текст, след много дебати, след много работни групи, на правителствени организации, правителство, парламент се стигна до един консенсусен текст, който за съжаление поради политическата обстановка в края на 42-то народно събрание не можаха да бъдат разгледани и да се приключи работата по този закон и затова се наложи и 43-то народно събрание отново да го гледа. Доста противоречия има при обсъждането на текстовете му. Аз се надявам между първо и второ четене да се изчистят тези противоречия и да се стигне до консенсусен текст.

Р. П.: Бихте ли обобщили с няколко думи нововъведенията, които както отбелязахте вие срещнаха доста сериозни критики?

П. Г.: Въвежда се едно ново понятие за злоупотреба със значителна пазарна сила. Това понятие не е измислено в България, то е дебатирано и в Европейската комисия и в Европейския парламент. КЗК излезе със становище по това понятие като прие теоретически и практически допустимо. Въпреки това имаше много остри реакции срещу въвеждането на това понятие и точно поради тази причина през 42-то народно събрание той отпадна от текста и се въведе друго понятие – злоупотреба със значителна преговорна сила т. е. компания или търговски вериги или каквото и да е, която е значително голяма, мултинационална компания има много по-силни позиции при преговорите с един дребен производител. И най-вероятно между първо и второ четене, не искам да бъда пророк, но най-вероятно ще се отиде към такова понятие и при този закон.

Другото, което се дебатира е публикуването на договорите – типовите договори на интернет страницата на големите компании, които имат оборот през миналата година повече от 50 милиона лева. Много остро се реагира от търговските вериги срещу това предложение. За мен лично е странно защо така реагират – това са типови договори, общи условия, конкретните договорености между съответната верига и съответния доставчик са предмет вече на търговска тайна. Защо типовите договори и общите условия да бъдат предмет на търговска тайна това за мен не е ясно.

И другото голямо предложение, което се прави в преходните и заключителните разпоредби се препраща към Закона за храните, където се изреждат десетте принципа за нелоялни търговски практики, които не трябва да бъдат прилагани в страната, които бяха публикувани в Зелената книга на ЕС в началото на миналата година. Това са основните предложения в предложения текст.

..........

Цялото интервю с Пламен Грозданов можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35