Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Вигенин: Камерън ще трябва да се бори за единството на Великобритания

Бившият външен министър Кристиан Вигенин е част от групата международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които 17 държави изпратиха, за да наблюдават изборите във Великобритания. В предаването "Преди всички" той подчерта високото доверие на британците в избирателната система и активността им по време на вота:

До последно проучванията показваха, че се очертава паритет между двете основни политически сили. В същото време се очакваше слаб резултат на либерал-демократите и силно присъствие в британския парламент на Шотландската национална партия. Тези два фактора изиграха решаващата роля за това изборният ден да приключи с резултати, които драстично се разминаваха с предварителните проучвания. За първи път видях как не само в България, а и тук социолози и политолози да търсят причините защо проучванията се оказаха неверни.

Очертава се силно присъствие на Консервативната партия, която обаче няма да има този комфорт, който имаше досега в коалицията с либерал-демократите. Сега се очертава едно правителство на малцинството, както най-вероятно ще се случи или вероятно преговори за подкрепа с някоя от по-малките политически сили. Либерал-демократите са големите губещи в тези избори, тъй като губят 50 места и ще останат само с 10 депутати в сегашния парламент. А големият печеливш са националистите от Шотландия, които печелят почти всички места в шотландските избирателни райони, коментира Вигенин.

По думите му за първи път ще се наблюдава толкова фрагментиран парламент във Великобритания.

Премиерът Дейвид Камерън ще трябва да се бори за запазване на единството на съюза, защото при този силен резултат на националистите в Шотландия, определено проблеми ще има. Самите националисти имат и доста ярки леви послания. Едно от най-важните от тях е, че не може във Великобритания да има мерки за ограничаване на разходите, с каквито беше познат Камерън в досегашната си роля на премиер, тъй като Шотландия не е съгласна да ги приеме, посочи още един акцент Вигенин.

Според него Партията на независимостта на Найджъл Фарадж, която засилва влиянието си в британската политика, може да наложи натиск върху премиера да продължи ограниченията спрямо имигрантите:

Право на Великобритания е да предприеме някои мерки, но в същото време ние самите, като държава, заедно с останалите страни от Източна Европа, които бяха засегнати от въведените мерки и които биха били засегнати от евентуални бъдещи мерки, трябва много внимателно да следим какво законодателство се предлага и да реагираме своевременно.

Цялото интервю с Кристиан Вигенин можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Дейвид Камерън

Консерваторите на Дейвид Камерън имат пълно мнозинство в новия британски парламент

Британската консервативна партия си осигури пълно мнозинство в новия парламент на страната с 330 депутатски места. Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че е информирал кралица Елизабет Втора за възможността да сформира правителство: Сега ще..

обновено на 09.05.15 в 12:55