Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България да е участник, а не наблюдател на събитията в Македония

 Това, което се случи в Македония не е изненада. Македония е обект на нестабилност от двайсетина години, като това се засилва през  последните десет. Въпросът е защо се случи точно сега. Каза в интервю за Радио Пловдив Красимир Каракачанов лидер на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт.

Напрежението и въпросите за ситуацията в Македония продължават. Министърът на вътрешните работи Бъчварова заяви, че "има план да се покрият всички възможни рискове така, както ги определяме към момента .Имаме готовност за ограничаване на възможни миграционни вълни по границата, но към момента такива няма". Каракачанов коментира, че не това е най-важният акцент. 

Красимир Каракачанов: Разбира се, че не е най-важният акцент, защото ако се наложи някои хора от Македония да бягат в Българи,я те ще го направят по легалния начин, тъй като над 100 000 от гражданите на република Македония са български граждани също. Така че няма никакъв проблем тези хора да дойдат не като африканците, или азиатците нелегално през границата, просто ще минат съвсем легално през КПП-та на граничните пунктове като български граждани. Така че не това е най-големият проблем.

Най-големият проблем е, че Македония вече 23 – 24 г. е един обект на нестабилност на Балканите. Това е един от остатъчните центрове на напрежение на Балканския полуостров, или както е модерно да се казва, в Югозападна Европа, и го видяхме само преди няколко дена. Поради криво разбиране на проблемите, нерешаване на проблемите там и до голяма степен поради липсата на адекватна държавна политика през всичките тези 25 г. 

Този албански сепаратизъм и случката с въоръжената група беше използвана от властта, за да се отклони вниманието на обществото от актуалните политически въпроси.

Публична тайна е, че не малка част от албанските фактори в Македония, Косово и Албания си говорят за Велика Албания и това им е стратегическа цел. 

Цялото интервю с Красимир Каракачанов е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51