Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На шестия ден" - Пловдив празнува

Мария Капон, Петър Гайдаров, Валери Кьорленски

Служител на МОН ли е Пейо Яворов или наднича от друга  социално значима структура  и с каква законодателна мантра ще опазим  националния дух  от язвите на дигиталното време? 

 В лабиринта на сбърканите представи, обрасли в лианите на  ценностна подмяна като екваториална гора, служителите на храма проклинат, любовта ни връхлита с високите скорости и звъна на парите, а поезията...........ех, каква ти поезия  за  обич и блянове - разровиш ли я ......... защо метафорите се превръщат в мачете за младостта, недочакала като 20-годишен призрачен сън появата  на нов  закон за образованието.  Синдром на отложения живот, ще кажат  психолозите и огледало на нашето ежедневно живеене в свят, от който могат да бъдат  генерирани  доста над 11 милиона варианти на слабоумие и абсурди. 

Току що отминалите матури  формулираха въпрос: Какво ли всъщност можем да искаме от невинната зрелостна младост – по презумпция - сянка на зрелостта на това общество, което живее несретно, опиянено от грижи и недумяващо още -  как така  всеки пети младеж от 18 до 24 години у нас нито работи,нито пък учи, че 5% от българите не са прочели нито една книга в живота си, а 27% от цялата клетка на нацията са категорични, че това не е никакъв пропуск и че четенето на книги не води до нищо добро и накрая, защо ли все още не са пристигнали пожарникарите да изпепелят до безпаметност  с 451 градуса по фаренхайт душевните трепети на поколения – изглеждащи като антикварен модел. В условия на безработица в изобилие – работната сила е дефицитна,  бедността е тотална,  банките обаче са пълни с пари, а в същото време  инициативи и иновации няма. Е тогава какъв  модел на живота би могъл да предложи за  разсъждение произволният казус генериран  за  зрелостника  при такива  условия?  Премиерът  намекна, че ако има иновативни хора..с идеи............................... Ех, иновативният човек - новата генерация  с добра адаптация в политическата ориентация, в адекватна с икономическите условия  корелация, с мястото, обстоятелствата, със  световните ценности, информация, аргументация, интерпретация, мотивация, са си просто жалка апликация  в хастара на подмяната и стрес тест за  умуващите над мащаба й.  За доброто й дървото, извън популизма, за загадъчните маршрути на скъпите болнични хапчета,  които ще си имат нещо като граждански номер за идентификация за назидание на живите субекти  свързани с тях, новите милионери, сред които един 29-годишен, хибридната война. Всуе ..........не всичко е геополитически предпоставено и богатството не се осъзнава само финансово. Богатството е във височината, която постигаме  в полет, е другото е само подмяна на смисъла, от която ни заболява глава.....

Надигаме се на палци  -  над всичко и всички, с талантливата младост на Пловдив, потенциала на хората и следите от хилядолетия. .

„На шестия ден”  слушаме  зрелостника с билет за Кембридж Петър Гайдаров, изпълнителния директор на фондация „Пловдив -2019” Валери Кьорленски и  политика Мария Капон, както и носителите на наградата „Пловдив” . Чуйте повече: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12