Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховенството на закона не може да бъде сделка между политиците

Снимка: bgdnes.bg

"Трудно е да се каже дали така предлаганата конституционна промяна в частта за съдебната власт ще постигне желания ефект ", заяви в интервю за Радио Пловдив адвокатът Велислав Величков от гражданска инициатива „Правосъдие за всеки", които организираха събитието „Гражданския глас срещу корупцията - кой чува ?". 

Специален гост на форума бе Моника Маковей - може би най-известният съдебен реформатор в бившия съветски блок, разформировал тайната служба на комунистическия режим - "Секуритате", реорганизирал напълно румънската съдебна система и реформирал неработещия орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Тя е министър на правосъдието в Румъния в периода 2004-2007 година, а в момента е евродепутат.

По думите на Величков, това е третата поред конституционна промяна в България от 2003- та година насам, която засяга по някакъв начин текстове от глава "Съдебна власт". Според него, сега се предлагат промени в част от текстовете, които вече са ревизирани в предишните години и отново се избягват други текстове, по които и тогава е имало дебат, завършил обаче без ефективно решение. 

"Предлаганата промяна в структурата на Висшия съдебен съвет, разделянето на парламентарната квота с превес в прокурорско-следователската камера и засилените функции на инспектората  към ВСС са безспорно необходими неща, но въпреки това предлаганите промени оставят впечатление за недовършена работа, заяви още адвокатът. 

"Обхвата на сегашните конституционни промени е плах и деликатен опит да се избегне много сериозния въпрос за устройството на съдебната система. Освен това, липсва всякакъв обществен и професионален дебат по предлаганите промени", счита той.

"Върховенството на закона не може да бъде сделка между политиците", категоричен е адвокатът.

На форума, организиран от "Правосъдие за всеки" бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей посъветва страната ни да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони, тъй като по този начин само се отлагат действия. Тя и министърът на правосъдието Христо Иванов се разминаха в оценките си за ефекта от конституционните промени върху борбата с корупцията.

Маковей определи като "прахосване на време" не само намеренията за промяна в основния закон, но и създаването на специална структура, която да разследва корупцията. 

Според нея рецептата, която е успяла в Румъния, е минавала през избора на два пътя. Политик, с воля за радикална реформа, или независим прокурор, който да увлече и другите прокурори след себе си. Румънският вариант е проработил през избора ѝ за правосъден министър. Тя пък след поредица от психотестове е намерила и точния прокурор

"Не очаквайте политиците да дадат зелена светлина на разследвания срещу самите себе си, предупреди тя и попита, няма ли в България поне един прокурор, който да има воля за реформа. Наречете тази реформа война, или битка, но някой трябва да сложи началото ѝ", смята Маковей.

Правосъдният министър потвърди, че за да бъде направена радикална съдебна реформа няма как да не бъдат направени конституционни промени, защото без тях  губенето на време ще продължи:

"Промяната на Конституцията губи време и то на точно 25, тъй като нашата Конституция създава условията за една отрицателна селекция. Ако днес ние не можем да се обърнем към ВСС и да им кажем: „Just do it“ - това е, защото те са резултат от негативна селекция. Ако всеки ден, във всеки един от скандалите, които генерира системата, ние виждаме продължаването на тази негативна селекция, това има своите структурни причини.

Той призова дебатът за конституционните промени да не се изчерпва  само до разделянето на ВСС на две, а да стигне и до прокуратурата, която по мнението на участниците във форума, това е най-нереформираната съдебна структура. В рамките на дебата, Иванов беше попитан защо не Реформаторският блок, а ГЕРБ са вносители на конституционните промени след като това е приоритет на реформаторите и защо, ако не чувства подкрепа, не подаде оставка, той отговори, че ако се увери, че не може да свърши работа, ще подаде оставка веднага.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35