Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Държавата създаде гетата и после изпусна контрола

Алексей Пампоров е доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Ръководи социологическите изследвания на Институт „Отворено общество – София“. Чете лекции по „История и всекидневна култура на ромите“.


В интервю за Радио Пловдив той припомни, че от Освобождението насам  ромските квартали постепенно са изтласкани от централните части към периферията на градовете. Държавата създаде гетата след 1944-та година, натика ги на места без никаква инфраструктура. Това е модел, който се случва  до сега. Така се маргинализират малцинствата, обясни доц. Пампоров. 

Според него ромското включване беше тотално изключване. Ние сме световни шампиони по декларации за интеграция на ромите. Произведени са стотици стратегии и планове, но реални действия не бяха предприети и пари не бяха отпуснати, каза социологът. По думите му липсват публичните институции, които да контролират изразходването на средства и незаконното строителство. В Гърмен през 2011 година е имало постановление да се съборят незаконните постройки, защо не е спазено, попита социологът. 
Изпълнителната власт в  България изпусна контрола над местожителството и адресната регистрация. В Германия на третия ден си задължен да се регистрираш, каза Пампоров. Той е убеден, че трябва да се въведе ред в страната. Всеки трябва да се регистрира, да декларира средствата, които има и с които се строят палати и т.н. Според него конфликтът в Гърмен е битов, а всичко случило се след това е тъжно, защото се намесиха и политиците, и медиите .... Една от причините за ескалацията на напрежението са идващите избори. 
Случващото се в ромските махали не е бомба с часовников механизъм, а минно поле, което периодично гърми. Пампоров смята, че МВР си е свършило работата перфектно в Гърмен. 
Още от категорията

Вечерня и бдение в Бачковския манастир в очакване на празника

Благословение на всички и братски в Христа поздрав отправи в ефира на Радио Пловдив игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий  в навечерието на големия християнски празник Успение Богородично на 15 август.     Празнични литургии ще бъдат отслужени в цялата страна,  на някои места ще има и литийни шествия с иконата на Божията майка...

публикувано на 14.08.20 в 11:01

Очакват се резултати на нови 20 теста за Ковид-19 в общината

Сред новите заразени с Ковид-19 в Пловдив тази седмица са и двама служители от сградата на Община Пловдив на пл. "Централен". С тях общият брой на установените случаи на общински служители с коронавирус са общо шест . Това потвърди за Радио Пловдив главният секретар на общината Ангелина Топчиева . Тя допълни, че са взети всички противоепидемични..

публикувано на 14.08.20 в 10:21

Болниците разполагат с големи резерви за лечение на Ковид-19

Частните болници в борбата с Ковид-19, или как и колко от тях вече работиха и ще продължат да работят, след призива на областния управител да има активност в тази посока, интервю с Красимир Грудев , председател на УС на НСЧБ. Според него България се справя твърде добре в ситуацията с лечението на коронавируса. "Тенденцията е за намаляване на броя..

публикувано на 14.08.20 в 09:05

Спешно да се ремонтират общежитията "Чайка" и "Марица"

Правителството отпусна допълнително 100 милиона лева по бюджета на Министерството на образованието и науката за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, както и за увеличаване на стипендиите. Целта е да се гарантира достъпът до образование и да се повиши качеството на обучение, както и да се подобрят социално-битовите условия..

публикувано на 14.08.20 в 09:04

Ваксина срещу Ковид-19 е възможна в началото на 2021 г.

Русия регистрира първата в света ваксина срещу Ковид-19. В България  заразата продължава да шества победоносно, напук на приспаната ни бдителност и отчита нови заразени  в Пловдив сред администрацията и в Пазарджик - в Центъра за спешна медицинска помощ. Събеседник е  известният вирусолог акад. Ангел Гълъбов Академик Гълъбов коментира, че в..

публикувано на 13.08.20 в 11:48