Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК не очаква окончателно споразумение с Гърция на днешната среща в Брюксел

| обновено на 03.06.15 в 15:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разговорите между гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер по-късно днес няма да завършат с окончателно споразумение по гръцкия дълг. Това заяви говорителят на ЕК Маргаритис Скинас:

Продължава интензивната работа на всички равнища за постигане на споразумение... Не очакваме окончателен резултат днес. Това са първоначални, не заключителни консултации.

Еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, която участва в прес-брифинга на ЕК, също коментира темата. На въпроса дали има съвпадение между паралелно подготвените предложения за споразумение от Гърция и от международните кредитори, тя отговори:

Бяха изготвени много документи и естествено можем да очакваме, че работата ще продължи до достигане на единогласие на 19-те страни от еврозоната и трите институции. Надявам се, че ще бъде постигнато след продължаващата интензивна работа.

Предложението на международните кредитори към Гърция не подлежи на преговори. Това заяви холандският премиер Марк Рюте по повод разговорите между гръцкия му колега Ципрас и Жан-Клод Юнкер по-късно тази вечер.

Очаква се Ципрас да представи изготвеното от Атина предложение от 46 страници за изход от гръцката дългова криза. От своя страна Юнкер ще представи обявеното вчера предложение на ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Рюте заяви, че очаква новото гръцко правителство да спази поетите договорености към Европа и допълни, че никой не иска излизането на Гърция от ЕС, като това не е целта на преговорите.

Междувременно германското външно министерство обяви, че днешните разговори ще се водят въз основа на предложението на кредиторите, а не на това на Атина. Говорителят на ведомството Мартин Йегер посочи, че списъкът от реформи, изготвен от Гърция, няма да бъде пълно решение на проблема с гръцката дългова криза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Продължават преговорите на Гърция с международните кредитори

Международните кредитори ще представят днес на гръцкия премиер Алексис Ципрас предложенията си за действията, които неговият кабинет ще трябва да приеме, за да получи нов заем. Представители на Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз (ЕС) и..

обновено на 03.06.15 в 10:35

Гърция няма да плати на МВФ в петък без изгледи за скорошно споразумение с кредиторите

Гърция няма да осъществи предстоящото на 5-и юни плащане към МВФ, ако до тогава няма ясни изгледи за подписване на скорошно споразумение с международните кредитори, заяви днес говорителят на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис . Ако няма вероятност..

публикувано на 03.06.15 в 10:03