Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вера Найденова: Кинокритиката е медиатор между творците и публиката

Фотоколаж: Силвия Петрова


Професор Вера Найденова получи наградата на Българската филмова академия за цялостен принос към кинокритическата мисъл в България. Отличието се дава за първи път. Според професор Найденова то е признание за нея, но е по-важно за нейните студенти, на които тя е посветила голяма част от живота си като преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“:

Обаче, ако човек не обича професията си - баш да е кино, баш да е театър, пак ще е бреме. Всяка професия е кръст, смята професор Найденова. Тя коментира промените в отношението към киното десетилетия след 10 ноември:

Сега киното се стопи в живота на множеството екрани и медии, но то пак ще се избистри, пак ще се върне към себе си, може би в по-малък мащаб, но сериозно - около големия екран, в тъмната зала.

Променена е и кинокритиката. Някога се пишеше по различен начин, но то беше общ стил, преди да бъде социалистически - с лозунги, идеологеми… по-сложно, по-теоретизирано. Цялата култура се промени към по-демократично изразяване, заради отварянето към масовия човек, няма за какво да се сърдим. Аз никога не споря с хората за вкуса им, особено с хора не от моята професия.

Кинокритиката не е нищо друго освен медиатор между творците и публиката, твърди професор Найденова:

След като започнах да чета повече японска литература и философия, осъзнах и завинаги, че това е само утопия – че можеш да повлияеш на някого за нещо.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на В. Попова с проф. Вера Найденова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!