Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Орландовци" и Гърмен - липса на адекватна държавна политика

| обновено на 16.06.15 в 15:14
Доцент д-р Анна Кръстева
Снимка: БГНЕС

Безспорно нарастването на напрежението между българи и роми представлява опасност за националната ни сигурност. Така отговори на журналистически въпрос в интервю за Радио Пловдив политологът  доц. д-р Анна Кръстева. По думите й обаче, в подобни конфликти, започващи от обикновен битов проблем, националната сигурност не би трябвало изобщо да присъства. 

Интересно е, че ключът, с който започвате, е националната сигурност, когато искрата, началото, поводът са от толкова невинна ситуация, в която националната сигурност въобще не би трябвало да бъде замесена. Проблемът кой каква музика слуша и с какви децибели, би трябвало да бъде леко решен, ако държавата примерно в ролята си на един квартален полицай е на място, така че кварталният полицай да каже „Да, тази музика е прекалено висока или в рамките на закона в този час". Виждаме държавата като пожарникар, а не като квартален полицай, виждаме държавата много мощно да присъства с наистина значителна сила, която да осигури реда и това е безспорно адекватна реакция, но виждаме неадекватна реакция или неадекватна политика на държавата, която да предотврати тези сблъсъци, коментира в разговора тя. 

Според нея другият изключително важен елемент, който е ключов по отношение на националната сигурност е кои са основните персонажи в сблъсъците.

Това не са толкова местните хора, това са едни младежи, често с качулки, с маски, неразпознаваеми или обратното – разпознаваеми от много други, нямащи нищо общо с конкретния казус. Появява се една нова професия - екстремистки протестър, заяви още доцентът и призова държавата в лицето на прокуратурата, ДАНС и МВР ясно и категорично да каже кой стои зад тези групи и каква политическа поръчка изпълняват.

Кой плаща на тези млади хора да бъдат в различни точки на страната, да се конфронтират и какво общо има това с един нормален протест на граждани, попита тя.

По думите й, видими печеливши от подобни конфликти са националистическите партии, които "помпат" електорат, а невидимите са всички партии, големите от които поне един път в годините назад са купували ромски гласове. 

Анна Кръстева призова за еднакво прилагане на закона от институциите. Според нея, интеграцията на ромското население е възможна и процесът трябва да започне на местно ниво.

Цялото интервю с доц. д-р Анна Кръстева можете да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29