Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица недалновидни решения доведоха до дефицита в НЕК

Снимка: БГНЕС

Темата за състоянието на българската енергетика и цената на тока продължаваме в в програма "Точно днес" с Александър Ненков, член на комисията по енергетика в парламента и депутат от ПП ГЕРБ. 

Как мислите, г-н Ненков, защо темата отново и отново се политизира?

Александър Ненков: Тази тема се повдига поради ред може би недалновидни политически решения в миналото, които са довели до това, че всъщност всяка година Националната електрическа компания трупа няколкостотин милиона дефицит на година?????????????, а отделно целият дефицит в цялата енергетика, включвайки разходи, направени  за „Белене”, за „Цанков камък” надхвърлят около 3 милиарда и половина, приближава даже около 4 милиарда. Така че поради тези причини цената за електроенергията винаги ще бъде тема на обществото, а и още повече, че може да се види една графика, в която цената на електроенергията е по-ниска в сравнение с всичките останали европейски държава и предвид факта, че, ще дам един пример, ако ние приемем, че си плащаме за гориво всеки ден, за да използваме нашите коли и цената, която даваме на бензиностанцията е пазарна и свързана с целия световен мащаб, по същия начин горе долу се получава и с енергетиката, само че трудно обяснимо и хората не могат да разберат също, че трябва да плащаме цената такава каквато е и всъщност държавата трябва да подпомага пък тези, които не могат да си я позволят. И в годините назад, особено предишното правителство се опита да прави социална политика с цената на електроенергията, всъщност ни доведе до този проблем, който днес дискутираме, че всъщност трябва някой да поеме тежестта – дали ще е бизнесът, дали ще е обществото, в крайна сметка трябва да се намери някаква допирна точка, за да може хем да е поносима за потребителите, все пак да не нарушаваме и нормалното функциониране на тези индустрии, на тези предприятия...

Р. П.: Затова обаче със сигурност ще е нужен както национален, така и политически консенсус?

А. Н.: Разбира се. Аз даже се изненадвам, защото видях вчера някои политически сили, особено БСП, че се опитват да яхват така проблема. Както виждате ние за толкова време откакто сме в управление не сме казали една дума за предишното правителство почти и темата енергетика изобщо не трябва да се политизира. Наистина проблемът е сериозен, кой е трупан от много години назад и наистина трябва да се намери консенсус. Вие видяхте, че такава е и нашата политика, нашата идея за избор на регулатор, всъщност доведе до това, че сега имаме един регулатор, а ГЕРБ има реално двама представители в този регулатор от общо 9. Ако имаме желание ние да контролираме цялата тази система и да търсим повече политическия мотив при решенията на регулатора отколкото икономическия, то тогава щяхме да си изберем комисия, която изцяло да удовлетворява нашите желания, а пък всъщност се оказа, че ГЕРБ има двама представители. Всяка една политическа сила има представител в комисията, с изключение на Атака...

Р. П.: Г-н Ненков, в кого е сега топката за цената на тока – в Народното събрание или в регулатора, а може би и в двете?

А. Н.: Аз мисля, че е в Министерството на енергетиката, можем да кажем така... Топката е навсякъде – топката е в парламента, топката е в Министерството на енергетиката, в директора на БЕХ, тъй като в крайна сметка повечето от тези дружества са държавни и имат нужда от сериозна реформа и принципал не е парламентът, а принципал е министърът на енергетиката, така че топката е там. Вчера видях, че има заявка за това, че да се търсят варианти на всичките дружества да им се намаляват разходите с по 10 % на година, което означава не толкова парламентарна подкрепа, а по-скоро реформи в самия сектор, в самите компании.

И другото, разбира се, самият регулатор. Регулаторът, ние малко лицемерно, малко по-вулгарно се изразяваме, но в крайна сметка ние искаме да имаме регулатор, който да определя ценовия модел на икономически и финансови принципи, а не политически, но в момента, в който регулатора издаде някакво решение, което нас не ни устройва политически изведнъж започваме да критикуваме както вчера се получи...

Регулаторът наистина трябва да бъде независим и задача на парламента, на правителството е да даде такива изходни данни, че той да има основание да си промени решението, което е в момента на обществено обсъждане.

..................

Цялото интервю с  Александър Ненков можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35