Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов: Отдавна се знае за финансовите злоупотреби и източването на министерството

Снимка: БГНЕС

В отговор на актуални въпроси пред парламентарната комисия по култура и медии във връзка със злоупотреби, извършени от театри в страната, министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че финансовите злоупотреби и източването на бюджета на министерството са проблеми, за които се знае отдавна.

Още когато сменихме методиката, хванахме системата, по която става това, уточни Рашидов.

Министърът на културата разказа пред народните представители за случаи, при които се купуват билети на стойност 3000 лева, с цел след това театрите да получат субсидия за тях. Вежди Рашидов обяви, че през последните четири години българските сцени са похарчили с 18 милиона лева повече. Той подчерта, че само за една година е натрупан дефицит от близо 12 милиона лева и сега се търси начин той да бъде балансиран.

Една реформа е само една костна система. Ето, сега мина известно време, помните добре, шест години всички бяха доволни от реформата. Тази реформа я направихме заедно. Сега от тук нататък виждаме къде са слабите места. И сега е вече време да седнем отново в един общ дебат и ще търсим нови начини да укрепим бъдещето на театрите, обясни Рашидов.

От Министерството на културата изразиха готовност да се предприемат драстични промени в модела на финансиране.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Министър Рашидов предлага препоръчителна квота за излъчване на българска музика

На среща с известни имена от музикалния бранш, сред които Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Митко Щерев и Тончо Русев министърът на културата Вежди Рашидов предлага да бъде въведена препоръчителна квота за излъчване на българска..

публикувано на 25.06.15 в 10:40

Рашидов инспектира Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика"

Министърът на културата Вежди Рашидов инспектира днес следобед хода на изпълнението на заключителния етап на проекта за изграждане на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика". Рашидов разговаря със строителите, които го увериха,..

публикувано на 23.06.15 в 16:50
Сметната палата

Сметната палата: Вежди Рашидов без лев в банка

След кризата в Корпоративна търговска банка (КТБ) министърът на културата Вежди Рашидов няма нито един лев в банка. Това става ясно от имотните декларации, публикувани от Сметната палата. В същото време лидерът на "България без цензура" Николай..

публикувано на 16.06.15 в 16:34