Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Култивиране на Медицинска лайка

Лайката е една от най-масово използваните билки за лечение на редица заболявания още от древността. Тя е широко разпространена в цялата страна.  Условията за нейното развитие у нас са благоприятни, което позволява и улеснява култивирането й в почти всички райони на големи площи. Видът лайка, който е разпространен и се ползва у нас се нарича популярно медицинска лайка.  
 В следващите минути с  Фондация "Информация и природозащита" ще ви  разкажем  как става култивирането на медицинска лайка и защо тя  може да бъде добра алтернатива за всеки собственик на земеделска земя.

Лайката е едно от най-ценните лекарствени растения и до днес  намира широко приложение,  както в народната, така и в  официалната медицина. Включена е във фармакопеите на почти всички страни в света и значението й като лекарствена суровина и за чай непрекъснато нараства. Ествествено нараства и търсеното й  както на вътрешния, така и на чуждия пазар. България е сред най-големите износители  в Европа. Според доц. Люба Евстатиева – специалист по лечебни растения в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН,  култивирането на лайка е добра переспектива.

 Лайката е едногодишна култура с дължина на вегетационния период 120-150 дни, който е в зависимост от времето на засяване на семената. Тя е много толерантно растение, расте добре на леки до тежки почви, с различна реакция - от слабо кисела към неутрална до слабо алкална.

 Лайката също така е светлолюбиво растение, изискващо за своето развитие интензивна слънчева светлина и не  понася засенчване. Култивирането е успешен метод за опазване на находищата на ЛР и осигуряване на качествена и голяма по обем суровина от билки. Осъзнавайки това, Иван Русев  заедно със семейството си преди повече от 15 години, започва да отглежда лечебни растения на площ от 60 декара в родното си село Розово. Най-голям дял във фермата му  има медицинската лайка, като е предпочел българските сортове

Най-добри предшественици на ЛР са културите, които освобождават мястото рано и оставят почвата чиста от плевели и добре запасена с хранителни вещества. Доказано е, че лайката може да се отглежда на една и съща площ няколко години. Добрата обработка на почвата е от съществено значение за развитието на културата.  Предсеитбените обработки включват култивиране, брануване, фрезоване, дисковане и валиране. Лайката се размножава със семена - чрез директна сеитба, чрез самозасяване, а през последните години и чрез разсад. Точно този начин е избрал и Иван Русев

Многогодишното култивиране на лайката на една и съща площ също е възможно благодарение на самозасяването на семената. У нас обикновено този период на отглеждане е 2-3 години, коментира Русев.

Прибирането на лайката започва през май. Лайковите цветове се берат в пълен цъфтеж, когато 50% от цветовете в цветните кошнички са разцъфнали. Набраният цвят не трябва да се държи повече от 2-3 часа, понеже се самозагрява, почернява и загубва качествата си. При добра организация на отглеждането и правилно и навременно прилагане на мероприятията (подготовка на почвата, торене, срокове на засяване или засаждане, грижи през вегетацията и пр.) от лайката могат да се получат много добри добиви – от 700 до 1200 кг свежи цветове, а като суха маса - до 110-120 кг от декар сухцвят или до 500 кг  стръкове от декар.  

Лайковият цвят и етеричното масло имат изключително широк спектър на действие. Освен в медицината етеричното масло намира широко приложение в парфюмерийно-козметичната промишленост, обяснява доц. Евстатиева

Изборът на най- подходящо време за събиране на лечебни растения и различни части от тях е основна предпоставка за постигане на най – добро качество и най – високо съдържание на биологично активни вещества в събираните билки. Правилното събиране на лечебните растения е условие за опазване на видовете и способността им за плододаване и през следващите години, коментира Иван Русев. 

Търсенето и производството на лекарствени и козметични препарати  от растителен произход всяка година расте. И тъй като природата не е неизчерпаем източник на лечебни растения, най- добре е да се култивират. Ефектът, който се постига е двоен –  опазват се естествените им находища и в същото време се осигурява качествена, стандартизирана и голяма по обем суровина от билки.
 

Информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация "Информация и природозащита" на адресwww.rubriki.eu,където те са подредени по теми.


Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09
Подкасти от БНР