Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Москов: До няколко месеца ще се справим със заболяванията, изискващи комплексно лечение

| обновено на 07.07.15 в 16:13
Снимка: БГНЕС

В гранитната зала на Министерския съвет започва третото издание на инициативата "Партньорство за здраве". Срещата се инициира от министъра на здравеопазването Петър Москов с представители на всички заинтересовани от промените в здравната система.

Всички промени, които предвиждаме, трябва да решат именно тези проблеми, отчете пред партньорите здравният министър Петър Москов. Той обясни, че е стартиран процес по остойностяване на всички медицински дейности по четири показателя – цената на труда на медицинския екип, цената на консумативите, медикаментите и изделията, нужни за лечението, стойността на стопанските разходи и разходите за амортизация и консумативите на скъпата медицинска техника:


Мисля, че в рамките на няколко месеца, ние ще можем да се справим поне със заболяванията, на които искаме да осигурим комплексно лечение и да заложим 100% рефинансиране в основния пакет. Това ще е път, който ще извървим заедно със съсловните организации. Външен консултант ще бъде нает, който всъщност ще подпомогне нашите действия от гледна точна на методология и максимална публичност на резултатите.

В заседанието ще вземат участие постоянният представител на Световната банка за България Антъни Томпсън и Филип-Михал Домански от Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ на Европейската комисия.

По време на срещата ще бъдат представени годишните „специфични препоръки“ за България в частта „здравеопазване“, в рамките на Европейския семестър, докладът на Световната банка относно здравния сектор, а също така и резултатите от дейността на работните групи, които обсъждат промените в здравната система, в лекарствената политика и оценката на качеството в сектора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!